Popálená Natálka se vrátila domů

23. prosinec 2009
Zblízka

Natálka - jméno, které se stalo symbolem jednoho z nejbrutálnějších rasistických útoků v Česku. Dvouletá holčička při žhářském útoku na romskou rodinu z Vítkova utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Naděje na přežití byly minimální. Malá pacientka však s pomocí lékařů zabojovala a zatím vítězí. Po několika měsících opustila nemocniční pokoj a je doma. Jak se vrací oběť jednoho z nejbrutálnějších rasistických útoků do běžného života?

Kýbl, saponáty a nekonečné uklízení. Tak vypadá současný život romské rodiny, která se ve Vítkově stala terčem žhářského útoku pravicových radikálů. Teď už bydlí v sousední obci a jsou všichni pohromadě i s dvouletou Natálkou, která měla popáleniny na 80 procentech těla. Dvouleté děvčátko však nesmí dostat žádnou infekci a musí být v dokonale čistém prostředí. Život jeho rodičů tak doslova připomíná uklízecí galeje.

Do domku romské rodiny ve Vítkově hodili čtyři pravicoví radikálové zápalné lahve s benzínem. Žili tady i prarodiče malé Natálky. "Viděla jsem, jak hořela," vzpomínala na hrůzné události babička. "Nešlo tam být, dům nešlo uhasit. Bylo to strašné," dodal dědeček.

Natálka se ocitla na dýchacích přístrojích. Celé tělíčko měla ve speciálních obvazech. Prodělala desítky operací. Její matka Anna Siváková jí byla stále na blízku. "Člověk si nedokáže představit, čím prochází moje dcera. Doktoři jí nedávali skoro žádnou šanci," řekla Natálčina maminka.

Otec Pavel Kudrik zůstával v provizorní ubytovně ve Vítkově i se třemi Natálčinými sestrami. "Nevím, jestli by to jiná rodina ve stejných místnostech vydržela. Máme plotýnkový vařič, plechové skříňky a v jedné z nich má Natálka schované hračky," popsal před časem Pavel Kudrik.

Pak nastal zlom, zdravotní stav Natálky se začal lepšit. "Hraje si, pusinkuje panenky, ukazuje mi nožičky," popsala už šťastná maminka.

Mezitím si rodiče z výtěžku z humanitární sbírky koupili starší domek v Budišově nad Budišovkou. Svépomocí si ho opravili a přestěhovali do něj. "Mám dobrý pocit. Doufám, že se nám bude lépe dařit. Uvidíme, co bude dál," řekl krátce po koupi domu Pavel Kudrik.

Když pomáhám paní Sivákové s obrovským pytlem napěchovaným oblečení a peřinami, zjišťuji, že energické ženě moc nestačím. Pak přišel okamžik, ve který ještě letos na jaře věřil málokdo. Natálka po osmi měsících opustila nemocniční pokoj a maminka Anna Siváková si ji odvezla domů. "Vidět ji zase v normálním oblečení byl krásný pocit," smála se maminka cestou z nemocnice.

Na domku Natálčiných rodičů už je vánoční věnec. Uvnitř je příjemné teplo, ale právě topení je jeden z největších problémů, který řeší. V domě jsou jen stará kamna na dříví a na nová rodiče nemají peníze.

"Momentálně je to problém, protože primářka, která Natálku ošetřovala, řekla, že by neměla být v místnosti, kde se kamny topí přímo v bytě. Takže budeme muset udělat ústřední topení, což zatím nejde, možná příští rok. Musíme něco vymyslet," vysvětlil Pavel Kudrik. "Natálce to dělá špatně. Po příchodu domů z nemocnice hned onemocněla," doplnila maminka.

Natálka přitom nesmí dostat žádnou infekci, a tak se v domě stále uklízí. "Neustále se uklízí, utíráme prach, stále do kola. Musíme všude chodit s hadrem a všechno utírat," popsal otec.

Natálka musí pravidelně jezdit do nemocnice na převazy, jenže její otec má soudem zakázáno řídit auto. Musí se proto spoléhat na pomoc známých. "Řidičák ještě nemám. Mám jej odebraný na rok a půl a vrátit by mi ho měli až příští rok v červnu," řekl Pavel Kudrik. "Nemáme jak jezdit s Natálkou na kontroly, takže je doprava obtížnější a vždy musíme někoho požádat," potvrdila Anna Siváková.

Přes všechny komplikace je Anna Siváková šťastná, že už má konečně celou rodinu pohromadě. "Je to o hodně lepší, protože už mám všechny děti vedle sebe, ale dá to zabrat," dodala.

Ve Slezsku se extremistům daří

Kauzu Vítkov chce žalobkyně uzavřít počátkem příštího roku. Čtveřice pravicových radikálů čelí obvinění z pokusu o rasově motivovanou vraždu. Romští aktivisté přitom upozorňují, že podezřelých žhářských útoků bylo v minulosti v kraji více. Jen je policisté nebyli schopni vyšetřit. Objasní šetření útoku na Natálku staré případy s rasistickým podtextem?

Dvouletá Natálka stráví Vánoce se svými blízkými doma. Ti, kteří způsobili, že dívenka dodnes nechodí, má tvář i tělo pokryté jizvami, už mají za sebou druhou sérii výslechů. Většina obviněných popírá, že by chtěli úmyslně útočit na dům obývaný Romy. Jen u jediného z nich nastal dramatický zlom v postoji. Vyšetřovatelům do detailu vše popsal.

"U jednoho z obviněných nastal podle mého názoru výraznější posun v tom smyslu, že celý skutek výrazně podrobněji popsal. Z mého pohledu se dá říci, že se jedná o doznání," potvrdila dozorující státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Hlavní úsilí elitních policistů směřuje k tomu, aby získali jasné důkazy v kauze Vítkov. Ukazuje se však, že při šetření otevřeli Pandořinu skříňku. Když pátrali po minulosti obviněných, začali prověřovat, jestli nestojí za některými žhářskými útoky v regionu, které policisté z obvodních služeben odložili jako neobjasněné.

Romský aktivista Kumar Višvanatar přitom upozorňuje, že ve Slezsku se extremistům podezřele dobře daří. "Dlouho jsme měli podezření, že v našem kraji dlouhodobě funguje jedna organizovaná skupina násilníků, která vyznává neonacistickou ideologii a která má za posledních deset let na svědomí různé žhářské útoky," řekl.

Mezi neobjasněné případy patří například žhářský útok na dům v Moravském Berouně, do kterého útočníci hodili zápalnou láhev. Za pár měsíců se podobná událost stala znovu. Tehdy do stejného domu letěly už dvě zápalné láhve. Podobný útok se odehrál i v Bruntále, ale pachatele dodnes nikdo nevypátral.

V souvislosti s kauzou Vítkov policie prověřuje i obdobné případy, ale zatím nemá jasné důkazy. "Zkoumáme i případné spojení našich pachatelů, popřípadě osob z jejich okruhu, i s jinými žhářskými útoky v daném čase a lokalitě. Informace, které jsme zjistili nebo vyplynuly v průběhu vyšetřování kauzy Vítkov, prověřujeme a nenecháváme je ladem. V této chvíli však nelze učinit nějaké závěry," řekla Brigita Bilíková.

Uzavření spisu a případné vznesení obžaloby plánuje státní zástupkyně na konec února. Musí totiž počkat na výsledky asi desítky znaleckých expertíz.

Natálčina rodina funguje jako tým

Všichni z obviněných mladíků sympatizují podle redaktorky Andrey Čánové s krajní pravicí. Domovní prohlídky prokázaly, že kolem sebe rádi shromažďovali předměty s neonacistickou tématikou. "Romští aktivisté z regionu upozorňují, že policisté důsledně nešetřili dřívější žhářské útoky. Víme určitě o dvou případech. Jsou to Bruntál a Moravský Berou, kde žháři útočili stejným způsobem jako ve Vítkově," upřesnila redaktorka. Policie však jasné důkazy, které by u soudu obstály, zatím nemá.

Jeden z obviněných v kauze Vítkov, David Vaculík, byl nedávno odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu za rasový útok, kdy si s dalšími extremisty vyhlídli koncert v kulturním domě v Rýmařově a na návštěvníky brutálně zaútočili.

Vyšetřování případu ve Vítkově se však chýlí ke konci. Žalobkyně pouze čeká na znalecké expertizy, které se mají vyjádřit k samotnému požáru nebo zabaveným předmětům z domovních prohlídek. "Znalci musí posoudit, zda zabavené vlajky a další předměty jsou zařaditelné do předmětů s nacistickým podtextem. Je to důležité pro vyšetřování, protože tak se může prokázat, jestli jde o sympatizanty tohoto hnutí," upřesnila Andrea Čánová.

Žhářský útok odnesla s rozsáhlými popáleninami dvouletá Natálka, jejíž širší rodina podle redaktorky funguje jako tým a se vším se snaží pomoci. "Lékaři říkají, že rodina a Natálčiny sestry mohou v současné léčbě a návratu dívenky do běžného života sehrát stejnou roli jako medikamenty a složité přístroje," dodala Andrea Čánová.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autor: ada
Spustit audio