Rozvolňování: Na hromadných akcích není omezený počet návštěvníků, Liberecký kraj obnovuje návštěvy v nemocnicích

1. březen 2022 09:13

Epidemie koronaviru je v Libereckém kraji na ústupu, reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden pozitivní na covid-19, kleslo podle statistik hygieniků na hodnotu 0,73.

V Libereckém kraji jsou od 1. března opět možné návštěvy v nemocnicích. Podle ředitelky liberecké krajské hygienické stanice Jany Loosové se v roce 2022 dosud nakazilo na 17 000 lidí. „Od začátku roku 2022 evidujeme 17 000 pozitivních případů, potvrzených PCR testů. Vydali jsme 5 200 neschopností. Co se týče škol, evidovali jsme 800 pozitivních případů a karanténa zasáhla 14 000 osob.“ upřesnila.

Počet návštěvníků na koncertech, plesech nebo sportovních utkáních není omezený

Na hromadných akcích od 1. března neplatí žádné omezení počtu návštěvníků. Protiepidemická opatření pro kulturní nebo sportovní akce vláda změnila v předchozím týdnu. Kabinet tak pokračuje v postupném rozvolňování.

„Od 1. března nebude omezení počtu lidí na hromadných akcích, tedy všechny hromadné akce budou bez omezení počtu lidí,“ avizoval už dříve ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP09.

Ve vnitřních prostorech zatím ale musí návštěvníci dál muset nosit respirátor nebo nanoroušku. Od 13. března pak podle Válka nejspíš skončí i tato povinnost, ústa a nos si lidé nejspíš budou muset zakrývat už jen v hromadné dopravě a zdravotnických a sociálních zařízeních.

Od 1. března mají všichni lidé nárok na jeden bezplatný PCR test měsíčně. Vláda testování hrazené ze zdravotního pojištění nezrušila hlavně z preventivních důvodů. Negativními testy se navíc lidé musejí do 13. března prokazovat taky při vstupu do nemocnic nebo domovů pro seniory.

Spustit audio

Související