Rybáři už zase můžou na pstruhy, některé hned na zahájení potěšil velký úlovek

16. duben 2024 13:35

Zmrzlí na kost, ošlehaní větrem a přece v dobré náladě byli v úterý mnozí rybáři. Začala totiž pstruhová sezona. Pstruzi, siveni nebo lipani se mrskali v sítích už krátce po rozednění.

Zahájení sezony si nenechal ujít třiaosmdesátiletý Jan Miesbauer. Vyrazil k Vltavě nedaleko Zlaté Koruny na Českokrumlovsku. Nečekaně rychle měl na háčku první rybu, navíc ještě pořádný úlovek. „71 centimetrů, to se mi ještě nepovedlo na zahájení takovou velkou rybu,“ smál se.

Takové štěstí by mohli mít i další rybáři v ostatních revírech. „Celkem jsme do našich jihočeských revírů vysadili šedesát metráků pstruhů, zhruba padesát metráků pstruha potočního a deset metráků sivena,“ vysvětlil hospodář Českého rybářského svazu v Českých Budějovicích Pavel Moravec.

Jan Miesbauer první rybu pustil, to je podle něj tradice. Ke Zlaté Koruně dorazili také tři rybáři z Jindřichova Hradce. „Každý potřebuje mít rybářskou povolenku, rybářský lístek, to právě vyplňujeme, zapíšeme číslo revíru,“ popsal přípravy Martin Mach.

Čtěte také

Podle rybáře Martina Kozáka k povolenému vybavení patří vyprošťovač háčku, metr nebo podběrák. „My máme muškařské pruty a samozřejmě začíná i sezona vláčení, takže jsou tu kolegové, kteří mají ultralehké přívlače,“ doplnil.

Pstruhy si přijel zachytat také dvaatřicetiletý Vietnamec Son Chung. „Od deseti let bydlím v Jindřichově Hradci a jak je to v Jihočeském kraji, tak je s tím rybaření naprosto spjaté. K tomuto koníčku jsme se nechal stáhnout ale už ve Vietnamu,“ vyprávěl.

Voda první den tekla poměrně rychle – dvacet kubíků za sekundu. „Má to vliv, násada hůř poklesne ke dnu, ale o to víc si užijeme, když přijde úlovek. Mně navíc rychlejší průtok připomíná domovinu,“ komentoval Son Chung.

Nově letos platí, že lov na přívlač je povolený do 30. listopadu, což je o tři měsíce déle než v předchozích letech.

Spustit audio

Související