Šabat v krabici, po stopách rodiny Löw-Beerů v Brně a jidiš kultura

23. červen 2019

Jak uspořádat správnou šabatovou večeři? Inspirací může být projekt „Šabat v krabici“. V Brně vzniká další stezka navazující na židovské dědictví jihomoravské metropole, kousek jí s Danielem Low-Beerem projdeme. Proč je historie a význam jidiš kultury stále atraktivním tématem?

Páteční šabatová večeře patří v židovských rodinách k nejmilejším tradicím. Pro širší židovskou veřejnost, která si není úplně jista, jak takovou večeři uspořádat, může být inspirativní projekt Šabat v krabici. Poprvé se uskutečnil letos v květnu a podruhé předevčírem. Do šabatové krabice nahlédneme s Janou Šustovou.

Kolem krásných vil v brněnské čtvrti Hlinky chodí spousta lidí, aniž by věděli, že je v minulém století obývala židovská rodina, která městu dala například vilu Tugendhat. Změnit to může stezka, kterou plánuje tým multižánrového festivalu Meeting Brno. Měla by zmapovat místa spjatá s osudy rodiny Low-Beerů. Na její tvorbě spolupracují také s Danielem Low-Beerem, který už stihl část stezky projít. Natáčela Martina Pouchlá.

Brněnská vila Löw-Beer po rekonstrukci (prosinec 2014)

Historie a význam jidiš kultury je pro badatele dodnes zajímavá. Vysokoškolská pedagožka Karolina Szymaniak z Katedry židovských studií na Vratislavské univerzitě v Polsku se touto oblastí dlouhodobě zabývá. Do Prahy přijela na pozvání Pražského centra židovských studií Filosofické fakulty UK a vedla zde sérii přednášek o moderní jidiš kultuře. Mluvila s ní Terezie Jirásková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio