Saga se zabydluje ve Wrocłavi

29. říjen 2011

Transport vzácného takina indického proběhl ve středu 19. října 2011. Pro chov zoologické zahrady v polské Wrocławi byla vybrána samice jménem Saga, narozená v roce 2008 jako první mládě tohoto druhu v zooparku.

Saga byla již několik dní před transportem oddělena z důvodu lepší manipulace a plánovaného veterinárního vyšetření od stáda. Ve středu ráno ji veterinární lékařka uspala a pak již následovalo přemístění do transportní bedny. Transport proběhl podle plánu a podle prvních informací z Polska se mladé takince daří dobře a v současné době si zvyká na nové prostředí. V Polsku doplní chovnou skupinu a zajistí genetickou obměnu chovu.

Takin indický je chován v zoologických zahradách jen velmi vzácně, na celém světě žije pouhých 3 500 jedinců. Na první pohled připomíná stavbou těla bizona, rohy pakoně, nosem losa a svou rychlostí a hbitostí při skákání po skalách kamzíka. Nejbližším příbuzným takinů je ale pižmoň.

Podkrušnohorský zoopark chová tento druh od roku 2005, kdy získal první pár z pražské zoologické zahrady. Od roku 2008 se každoročně daří takiny indické i odchovávat.

autor: Podkrušnohorský ZOOPARK Chomutov
Spustit audio