Saturnův měsíc Titan podle vědců připomíná mladou Zemi

13. únor 2021

Jupiterův měsíc Europa a Saturnovy oběžnice Enceladus a především velký měsíc Titan jsou zřejmě nejslibnějšími adepty na možný výskyt primitivního mimozemského života.

Vědci mají zaostřeno především na Titan. Tento největší Saturnův měsíc je totiž jediný v naší soustavě, který má rozsáhlou atmosféru. Dokonce tak hustou, že by v ní při tamní nízké gravitaci mohl člověk i létat; stačilo by prý jen mávat rukama.

Svět dusíku, uhlovodíků a ledových sopek

Pojďme ale ze světa představ právě k Titanově atmosféře. Je složena převážně z dusíku, přičemž místo pozemské vody v ní funguje metan a složité organické molekuly. Jinými slovy – z oblaků tam místo vody prší metan a etan, které tvoří potoky, řeky a jezera; procesy včetně sezónních dešťů jsou podobné jako na Zemi. Pozorování pomocí radaru navíc naznačují, že Titan má i kryovulkány, které místo lávy chrlí kapalnou vodu. Odkud se vzala? Zřejmě z podpovrchových zásob. Na povrchu Titanu je ale pro kapalnou vodu chladno, teplota kolem minus 180 °C by pozemským formám života asi moc nepřála, sluneční svit tam má tisíckrát nižší intenzitu než na Zemi. Není ovšem vyloučeno, že zde funguje zcela jiný chemický mechanismus, který může určité formy života umožnit.

Umělcova představa družice Huygens krátce po přistání na povrch Titanu

Saturnův Titan je jedním z mála objektů ve Sluneční soustavě, na kterém přistál lidmi vyrobený stroj. Už v roce 2005 dosedla na zlatavě oranžové těleso evropská sonda Huygens. Moc času na průzkum neměla, stačila však objevit unikátní jezerní útvar, který astronomové nazvali Kraken Mare. Spíše než jezero je to opravdu moře; jeho rozloha je větší než celé Německo! Co nestačila zjistit zmíněná sonda, to se podařilo dnes již zaniklé sondě Cassini.  Získané údaje z průzkumu Saturnu i Titanu jsou, a ještě dlouho budou cenným zdrojem poznatků k analýzám.

Logo

Ponorka pro Krakenovo moře

K těm nejnovějším patří např. zjištění, že Kraken Mare je uprostřed hluboké nejméně 300 metrů, což skýtá dostatečný prostor pro to, aby se zde v budoucnosti mohla prohánět průzkumná robotická ponorka. O tom, že to není sci-fi svědčí fakt, že vědci z americké NASA už několik let pracují na vývoji plavidla, které by se do Krakenova moře ponořilo. Uplyne však asi ještě hodně uhlovodanů v potocích a řekách na Titanu, než se výsadek ponorky do kapalin Kraken Mare stane skutečností. Jisté ale je, že zájem vědců o Titan jen tak neustane. Už jen proto, že tohle těleso v mnohém připomíná naši planetu Zemi, když byla mladá.

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související