Schizandra je považována za všelék – zahání únavu, zlepšuje koncentraci a regeneruje játra

29. říjen 2020

Klanopraška čínská, citrónové dřevo, čínská, nebo též severní, magnolie – to jsou různé názvy pro jednu rostlinu. Také se jí ale říká bylina pěti chutí.

Mrazuvzdorná čínská liána schizandra je nazývána bylinou pěti chutí. Kyselá chuť odpovídá játrům, hořká srdci, sladká slezině, pálivá plicím a slaná ledvinám.

Staří čínští léčitelé považovali schizanadru za všelék. To se nezměnilo ani v současnosti.

Červené bobule klanoprašky se sklízejí až po prvním mrazu. Dužina je kyselá, semena, když se nadrtí, chutnají šiplavě až pálivě. Nejčastěji se používají sušené plody. Je v nich spousta vitaminu, minerálních látek i organické kyseliny, jako je vinná nebo jablečná.

Schizandru doporučují lidoví léčitelé při chronickém únavovém syndromu. Zlepšuje koncentraci. Zostřuje zrak i sluch. Chrání buňky a svaly. Regeneruje a chrání játra poškozená alkoholem.

Upravuje také kyselost žaludku. Užívá se prášek ze sušených drcených plodů. Stačí 5 g rozmíchat ve sklenici vody. Dávku rozhodně nepřekračujte, mohla by vás pálit žáha.

Schizandru můžete i pěstovat, a to nejen kvůli plodům. Jde totiž i o pěknou zeleň na pergole. Pamatujte ale, že je to liána a po pár letech dá o sobě, co se prostoru potřebného k růstu týká, hodně vědět.

Spustit audio

Související