Se zelenou kartou ještě nemáte vyhráno

7. srpen 2009

Před několika dny cestující motoristy lehce znejistil příběh několika Čechů, kteří cestou do Řecka projížděli Srbskem. Na hranicích museli platit zhruba 3000 korun za srbské povinné ručení. Celníci jim totiž odmítli uznat jejich zelenou kartu, protože byla neplatná. Jak tedy vypadá správná zelená karta? A proč byly na hranicích bývalé Jugoslávie problémy?

Zelená karta byla pro tuzemského šoféra donedávna jakousi nadstandardní věcí. Teď je to jinak. Ze zákona jde o jediný doklad o povinném ručení. Richard Kapsa z České pojišťovny připomíná, že jde o opravdu důležitý dokument: "Na zelené kartě je několik zásadních údajů: kdo je vlastníkem vozidla, v jakých zemích a jak dlouho platí. Zelená karta se zpravidla vydává na dobu jednoho roku."

Roční platnost karty není stanovena jen tak pro nic, za nic. Jde o její aktuálnost. A tím se vracíme k úvodnímu balkánskému příběhu Čechů, kteří tu museli neplánovaně platit asi 3000 korun za místní povinné ručení.

"Na Balkáně se nedávno měnil mezinárodní kód Srbska a Černé Hory. Dnes se uznává pouze kód SRB, který platí pro území Srbska a Černé Hory," upozorňuje Richard Kapsa.

Kód SRB nahrazuje starý SCG. Pokud tedy vozíte kartu starou - a dost možná že už i neplatnou - najděte dopis od pojišťovny, ve kterém vám poslali kartu aktuální nebo se zastavte na pobočce. Na požádání vám vydají kartu novou. Kontrolu zelené karty by neměli podceňovat především ti, kteří se chystají na delší cestu.

"V obecné rovině se dá říct, že zelená karta neboli karta mezinárodního automobilového pojištění platí ve státech, které přistoupily k systému zelených karet. Tím však řidič ještě nemá vyhráno, neboť vždy musí zkontrolovat, jestli cílový stát jeho cesty je na jeho zelené kartě vyznačen. Pokud by nebyl, zelená karta v něm neplatí," upozorňuje na poměrně logickou věc právník Jan Kněžínek.

Dodejme, že při cestách po zemích Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru nebudou s platnou zelenou kartou potíže.

"Jestliže vyjedete mimo Evropskou unii, doporučuji se pečlivě podívat na konkrétní zelenou kartu, kterou dotyčný má, a zjistit, zda je tam cílový stát uveden. V případě, že by na kartě uveden nebyl, je třeba kontaktovat příslušnou pojišťovnu a dále to řešit," radí Jan Kněžínek.

Jak už jsme varovali v úvodu, pokud kontrolu zelené karty podceníte, může se vám to prodražit.

autor: pek
Spustit audio