Seriál Přátelé. Herci tančili ve fontáně v pět hodin ráno

Monica, Chandler, Rachel, Ross, Phoebe a Joey, to jsou jména hlavních hrdinů amerického seriálu Přátelé. Poslední díl populárního sitcomu uvedla televizní stanice NBC 6. května roku 2004. Sága o skupině kamarádů žijících v newyorské čtvrti Greenwich Village se vysílala od 22. září 1994. Jejími autory byli David Crane a Marta Kauffmanová, kteří seriál spolu s Kevinem S. Brightem také produkovali.

Přátelé se vysílali ve více než sto zemích světa a stále se umisťují na předních místech žebříčků sledovanosti. Každá epizoda začínala stejnou úvodní znělkou, během níž přátelé tančí ve fontáně. Tato scéna se natáčela v pět hodin ráno. A ačkoli voda ve fontáně byla ohřátá, během prostojů vychladla a herci už trochu drkotali zuby. I přesto udrželi rozjásané výrazy ve tvářích.

Účesy Přátel inspirovaly nejednoho fanouška

Za bezmála deset let vysílání ovlivnil úspěšný sitcom nejednoho svého fanouška. Lidé napodobovali styl oblékání hlavních postav, i jejich účesy. Kadeřníci od začátku vysílání Přátel vytvořili ženám na hlavě nejednu Rachel. A Joeyho „balicí“ fráze „Jak to de?“ pomohla mužům navázat stovky známostí.

Terčem napodobování se stala i kavárna Central Perk, v níž se seriálová parta přátel scházela. Jistý íránský miliardář si nechal název a podobu Central Perku registrovat ve 32 zemích světa a nabízí ji jako franšízu. Jedna taková kavárna byla otevřena dokonce v Pekingu.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související