Máte vysoký cholesterol? Bezvaječnou dietou to nezachráníte!

10. duben 2015

Možná že teď po Velikonočních svátcích hledíte se závistí na příbuzné a známé, kteří v pomazánkách s chutí konzumují zásoby uvařených vajec. Vy byste si také rádi dali, ale držíte se, protože vy to kvůli cholesterolu nemůžete. Klidně si dejte! Vysvětlíme vám, jak to s tím "strašidelným" cholesterolem ve vejcích ve skutečnosti je.

Vaječným žloutkem jsme byli po mnoho let strašeni jako potravinou, na kterou bychom neměli ani pohledět, aby nám se nám cholesterol v něm obsažený neusadil v cévách a nezpůsobil infarkt.

Pravda - žloutek obsahuje hodně cholesterolu - přibližně 220 mg. Po jeho konzumaci se v krvi zvýší obsah asi o 100 mg, ovšem to je z hlediska celkové hladiny cholesterolu v krvi jen nepatrné zvýšení. Cholesterol je totiž mimořádně důležitá látka, kterou si tělo samo vyrábí a v krevní plasmě je ho přirozeně obsaženo asi 6000 mg.

Co myslíte, může zvýšení hladiny cholesterolu o jednu šedesátinu vyvolat takovou změnu, která by významně zvýšila pravděpodobnost tvorby aterosklerotické usazeniny? Prakticky NE.

Čtěte také

Navíc žloutek obsahuje lecitin, a ten brání srážení cholesterolu, a tím i jeho případnému uložení v cévách. Obsah lecitinu je tak vysoký, že dokáže udržet v rozpustném stavu více jak čtyřnásobné množství cholesterolu, než je ve žloutku obsaženo.

To pomáhá udržet na uzdě i cholesterol přijímaný z jiného zdroje. I člověk s narušeným metabolismem cholesterolu může 1 vajíčko denně zkonzumovat, pokud ho nebude smažit, ale vařit!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio