Ženy, vyskytla už se ve vaší rodině rakovina prsu? Jestli ano, nechte se geneticky otestovat!

31. srpen 2015

Zní to na první poslech legračně: BRCA - BRCA 1 nebo BRCA 2. Jsou to ale písmenka, která mohou ženám zachránit život. Mají totiž co dělat s rakovinou prsu a vaječníků.

Hollywoodská hvězda Angelina Jolie před časem ohromila svět, když dobrovolně podstoupila preventivní operaci prsů, protože vyšetření u ní ukázalo vysokou pravděpodobnost vzniku rakoviny.

Moderní medicína dnes disponuje i genetickými testy, z kterých lze vyčíst pravděpodobnost onemocnění rakovinou prsu nebo vaječníků.

Rozbor a sledování umožní v případě propuknutí rakoviny nasadit odpovídající léčbu co nejdřív. Prognóza je pak samozřejmě mnohem optimističtější, než u zanedbaných stádií choroby.

Pro více informací zašla redaktorka Slávka Brádlová za primářem Mamocentra v Ústecké poliklinice doktorem Petrem Vášou.

Genetické testy na rakovinu

„Potřebujeme vychytat zhruba těch 5 až 10 procent žen, které mohou mít poškozenou tu genovou informaci – konkrétně se bavíme o genech BRCA 1, 2. Je to z anglického "breast cancer"… Jsou to nejčastější mutace genů, které pak zapříčiňují vznik nádorů prsů a vaječníků.“

Ženám, u kterých se v rodině už tato choroba vyskytla, nabízejí teď v Mamocentru velmi přesné testování s odběrem žilní krve, které je přitom dotované z Evropské unie, z fondu pro vědu a výzkum.

MUDr. Petr Váša bude také hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever 9. Září. Zapište si proto toto datum do diáře - budete se ho moci zeptat na to, co vás zajímá!

Spustit audio