Kloubní přípravky: pomáhají nebo jsou jen tahákem na peníze?

20. únor 2017

Příčin bolesti a ztuhlosti kloubů existuje celá řada, proto doporučujeme užívat… Rady podobného typu na nás útočí z televize, rádia nebo novin. Jsou ale opravdu kloubní přípravky tak účinné, nebo z nás farmaceutické společnosti jen tahají peníze?

„Určitě to nějaký efekt mít bude. Otázkou je spíš, kdo takové léky užívá. U těžké artrózy se obávám, že se ten lék, respektive potravinový doplněk, míjí účinkem. Klasický léčivo to není,“ konstatuje revmatortoped Jiří Jurča.

Léků registrovaných na artrózu není tolik jako těch, které jsou reklamované v televizi nebo v jinde v mediích. Ty základní, co jsou na trhu, jsou Condrosulf a Dona.

„Když někoho bolí klouby, nemusí to být vždycky artróza. A potravinový doplněk vám neuškodí. Otázkou je, jestli pomůže. Pokud ale artrózu máte, tak vám nepomůže a je to jen tahák na peníze.

A jak poznat, že máte artrózu? „Pokud člověk v předdůchodovém věku nebo důchodovém věku začne pozorovat, že má pocity ranní ztuhlosti, že ho bolí klouby, že má tzv. startovací bolesti, které, jakmile se rozejde, tak ustoupí, ale po zátěží ty klouby zase bolí, tak má pravděpodobně začínající nebo už pokročilejší stupeň artrózy,“ vysvětluje revmatortoped.

Kloubní přípravky tedy mohou pomoci, ale jen za určitých podmínek. Proto je vždy lepší navštívit lékaře a konzultovat své bolavé klouby s ním. Vyhnete se tak zbytečnému vyhazování peněz za přípravky, které vám nemusí pomoct ani ulevit.

Spustit audio