Rakovina prsu může postihnout i muže

Ročně odhalí lékaři rakovina prsu u zhruba tří a půl tisíce lidí. V drtivé většině jde o ženy. Nahmátnout podezřelou bulku na prsou si ale mohou i muži. Mnoho mužů ovšem neví, že se tento problém týká i jich, a zamíří k odborníkovi často už pozdě.

Rakovina prsu se ale naštěstí u mužů vyskytuje jen vzácně, jde přibližně o 0,2 procenta všech nádorových onemocnění. U žen je to mnohem větší problém. 26 procent všech nádorových onemocnění připadá právě na karcinom prsu.

Nejdůležitější je včasné odhalení a prevence a to ještě před tím než se jakékoli problémy objeví. „Je těžké odhadnout a doporučit, kdy by žena měla jít poprvé na preventivní vyšetření,“ říká MUDr. Petr Váša z ústeckého Mammocentra.

„Pokud se rakovina prsu objevila v rodině už dříve, hlavně u matky nebo babičky, je větší pravděpodobnost výskytu tohoto nádorového onemocnění. Pak bych za takovou rozumnou hranici považoval věk 25 let,“ doporučuje MUDr. Petr Váša. „ Dnes si ženy mohou nechat udělat genetické vyšetření z krve a zjistit, jaká je pravděpodobnost, že se u nich karcinom prsu objeví. To je ten slavný případ herečky Angeliny Jolie, která si nechala preventivně odoperovat ňadra,“ dodává MUDr. Petr Váša.

Poslechněte si celý záznam rozhovoru s MUDr. Petrem Vášou. Pohodový poslech vám přeje Milan Král a Český rozhlas.

autor: Milan Král
Spustit audio