ONLINE: Webkamera už snímá hnízdo sokolů na komínu teplárny v Děčíně

19. květen 2016

Skoro pět hodin trvala instalace webové kamery do sokolího hnízda na komínu teplárny v Děčíně. Do výšky zhruba 120 metrů se vypravili technici a lezci z Národního parku České Švýcarsko.

Společnost Termo Děčín s NP České Švýcarsko spolupracuje - pro sokoly tam připravili umělé hnízdo a jeden pár tam zahnízdil v březnu.

„Jsou tam nahoře tři mláďata, z toho máme velkou radost a doufáme, že z tohoto hnízda i vylétnou a že budou mít možnost zapojit se do hnízdění třeba i v jiných částech Evropy,“ řekl Tomáš Salov z Národního parku České Švýcarsko.

Vysvětlil také, k čemu je kamera dobrá. „Vidíme lépe, co se v tom hnízdě děje a víme přesně, jak se hnízdění vyvíjí. Za druhé také dáme veřejnosti možnost se podívat se do sokolího hnízda, a to, jak věříme, pomáhá budovat vztah k těmto vzácným živočichům. Doufáme také, že tím tedy získáme podporu pro jejich další ochranu.“

(25. 7. 2016) Kamera byla ze sokolího hnízda odstraněna. Přímý přenos probíhal (s drobnými technikými přestávkami) po celou dobu sokolího hnízdění na komíně teplárny.

autor: hau
Spustit audio