Studenti koupili kus pralesa v Indonésii, chtějí tím pomoci tamní přírodě

8. duben 2017

Vybrat mezi sebou peníze a zachránit kus deštného pralesa v Indonésii se rozhodli studenti střední pedagogické školy v Mostě. V rámci neziskového projektu proto odkoupili celkem 9 arů pozemků. V mosteckém muzeu také uspořádali prodejní výstavu kreseb a grafik s motivy deštného pralesa. Výtěžek z výstavy poputuje na záchranu deštných pralesů.

Studenti střední pedagogické školy v Mostě se rozhodli, že odkoupí část deštného pralesa v Indonésii. Vybrali peníze a odkoupili celkem 9 arů pozemků. Rozšířili tím plochu rezervace Green Life. „Já jsem na to hodně pyšná. Představuju si, jak těch devět arů pralesa zachraňuje lidi, jak vytváří kyslík. Mám z toho dobrý pocit,“ vysvětlila jedna ze studentek Lada Bánoková.

Projekt Green Life, který založili Češi a Slováci společně s Indonésany, si bere za cíl vybudovat rezervaci deštného pralesa o velikosti 900 hektarů. Zatím se podařilo vybrat peníze na desetinu této plochy. „Green Life je česko-slovensko-indonéský projekt na ochranu tropického deštného pralesa a ohrožených druhů zvířat. Jeden ar vychází na 900 korun a jeden ar pralesa dokáže vytvořit kyslík pro přibližně devět set živých bytostí,“ osvětli zakladatel projektu Milan Jeglík.

Jeden ar pralesa vyrobí kyslík pro stovky živočichů

Mostečtí studenti navíc vytvořili kresby, grafiky a malby s motivy deštných pralesů, které nabízí na výstavě v Oblastním muzeu. Jejich zakoupením návštěvníci podpoří další nákup pozemků deštných pralesů a přispějí tak k jejich záchraně.

„Fauna a flóra je tam úžasná, takže jsme si vyhledali zvířata, která tam žijí a rostliny, které tam rostou. Pak jsme se to snažili výtvarně zpracovat,“ popsala práci studentů učitelka Věra Zvonková. Výstava Indonésie černá a bílá potrvá v Oblastním muzeu v Mostě do 30. dubna.

autor: Jan Beneš
Spustit audio