Pro starší lidi jsou vhodnější spíše tvrdší polštáře

16. únor 2016
Jak správně nakupovat

Polštář podpírá naši hlavu tak, aby páteř byla v rovině. Špatný výběr polštáře může způsobit blokaci krční páteře a bolesti hlavy. Starší lidé by měli mít spíše tvrdší polštáře, novorozenci žádné.

Polštář by měl vyrovnávat rozdíl mezi uchem a ramenním kloubem tak, aby hlava ležícího člověka nebyla v záklonu nebo v úklonu. Tloušťka polštáře záleží na postavě člověka.

„Když je člověk menší, štíhlý, tak mu stačí polštář nižší a měkký, pokud je člověk mohutný, silný, tak je lepší polštář vyšší a tvrdší,“ radí fyzioterapeutka Milena Vnučková.

Pouze novorozenci by měli spát na rovné ploše bez polštáře. Všichni ostatní by měli polštář používat. Volba polštáře závisí také na věku a na tom, jak je rostlá páteř, i na tom, jak se kdo cítí pohodlně. Starším lidem pomáhají spíše tvrdší polštáře.

Měkkost polštáře určuje jeho náplň

Běžně se používají různé umělé náplně jako polyester, dutá vlákna, pěny. Hodně oblíbená je tzv. paměťová pěna. Volit můžete ale i z přírodních materiálů jako jsou vlna, různá semena nebo peří. Vlna je výborný izolant, malý polštářek se semeny se dá zase nahřát v mikrovlnce a teplo uleví bolestem krční páteře. A peří?

Jeden čas se zdálo, že peří je kvůli roztočům odzvoněno, ale opak je pravdou. Peří slaví opětovný návrat do ložnic. Alergici samozřejmě raději upřednostní jiný materiál.

Existují různé druhy polštářů

Když odhlédneme od polštářů určených k dekoraci, můžete si pořídit i cestovní polštářky menších rozměrů, často ve tvaru písmene U. Ve vlaku, letadle a autobuse splní svoji roli, pro běžné spaní nemusí každému vyhovovat. Velký polštář je tvárnější, a pokud chcete pod hlavou víc, můžete si jeho roh “zarolovat“.

„Ať spíte na zádech, nebo na boku, páteř by měla být v ose, v rovině,“ vysvětluje Milena Vnučková. „Nejhorší poloha je vleže na břiše. Při ní dochází k rotaci krční páteře a uvolňování vazů svalů, a to často vede k blokacím páteře a bolesti hlavy.“

Spát na břiše není zdravé

Pokud rádi spíte na břiše, nebo si dokonce myslíte, že už jinak spát neumíte, nevzdávejte to. „I poloha při spánku se dá ovlivnit,“ říká fyzioterapeutka Milena Vnučková. „Vždycky, když se probudíte a přistihnete se, že ležíte na břiše, změňte polohu na bok nebo na záda. Nebude to hned, ale naučit se to dá. Zbavení se bolestí a zdravá páteř za to stojí.“

K dobrému spánku a zdravé páteři vám pomůže nejen dobrý polštář, ale také pohyb přes den. Zejména pro starší lidi je velice vhodná obyčejná chůze. Pět kilometrů chůze denně a uvidíte, co to po nějakém čase s vámi udělá.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio