Bederní nebo ledvinový pás? Poradíme vám s výběrem, i jak ušetřit 2/3 ceny

14. prosinec 2015
Jak správně nakupovat

Zdravotnické pomůcky mohou našemu zdraví pomáhat, ale také ho ničit. To, když si zdravotní pomůcku vyberete špatně. My vám poradíme s koupí bederních a ledvinových pásů.

Tak především, nezaměňovat ledvinové a bederní pásy! Pásy bederní jsou jedna skupina, pásy ledvinové a záhřevné jsou skupina druhá. Každý typ pásu má i jiný účel.

Ledvinové a záhřevné pásy si lidé pořizují především jako ochranu před nastydnutím ledvin a spodní části zad. Prohřívají oblast zad a tím brání prochladnutí. Hodně je oceňují lidé pracující venku.

Pasy bederní jsou určeny lidem, kteří už problémy s bederní páteří mají - například při vyhřezlých ploténkách nebo degenerativních onemocněních páteře. Slouží také jako podpůrný prostředek na doléčení po operacích.

Ledvinové pásy

Záhřevné pásy se liší materiálem, který zahřívá. Buď je to vlna, nebo angora, nebo nějaký jiný materiál, který umí udržet teplo. Rozdíl je také ve způsobu "uchycení na těle".

Eva Braunsteinová, majitelka zdravotnických potřeb Sanit v Ústí nad Labem, vysvětluje: „Pásy mohou být na suchý zip, případně navlékací, anebo jsou univerzální na šňůrky. Takže pokud to kupujete jako dárek, tak si lidé většinou kupují univerzální. Bývá většinou z čisté vlny, zavazuje se na šňůrky. Někdo chce, aby ta oblast byla mírně zpevněná, což splňují druhé typy pasů, které vždycky mají ještě navíc funkci elastickou.“

Doporučujeme způsob zapínání nepodceňovat! Pro méně pohyblivou babičku asi nebude pás přetahovaný přes hlavu zrovna nejlepší volba, zrovna tak jako šňůrky pro člověka s horší motorikou ruky šňůrky.

Ať už kupujete záhřevný pás pro sebe, nebo jako dárek, určitě byste měli vědět obvod pasu. Pásy se totiž vyrábí až v pěti různých velikostech.

Pásy bederní

Pásy bederní jsou ty, které poskytují oporu spodní části zad. Když mi Eva Braunsteinová ukazovala čtyři různé katalogy o x stranách, a to vše jen s nabídkou bederních pásů, nechápala jsem, jak je možné se v tom zorientovat. Natož si vybrat správně. Pásy užší, širší, korzety, různé přídavné tahy a vyztužovací planžety...

Naše rada zní: výběr nechte na profesionálech!

Největší chybou je přijít do zdravotnických potřeb a chtít "nějaký pás". Jestli potřebujete bederní pás kvůli chronickým zdravotním potížím, vždycky nejdřív navštivte odborného lékaře.

Zdá se vám to cesta navíc? Je. Ale mnohonásobně se vyplatí. Jestliže vám totiž lékař stanoví diagnózu, odnesete si od něj poukaz. A v něm stojí přesný popis zdravotní pomůcky, který potřebujete. Navíc v tomhle případě kolem 2/3 ceny zaplatí vaše zdravotní pojišťovna. Tak to už stojí za to, co myslíte?

Na závěr ceny: záhřevné pásy začínají na 250 a končí kolem 500 korun. Ty si platíte vždycky sami. Bederní pásy jsou od 700 korun výš, a v případě poukazu na zdravotnickou pomůcku ponese většinu nákladů zdravotní pojišťovna.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio