Severské tradicionály i slavné Händelovo oratorium Mesiáš. Nalaďte se na Vánoce a poslechněte si koncerty z různých koutů světa

17. prosinec 2023

Vltava se v neděli 17. prosince opět připojila k tradičnímu Vánočnímu dni Eurorádia, který se každoročně nese ve znamení poselství míru, radosti a krásné hudby v podání špičkových hudebníků. 

Vánoční den EBU otevřela hudba z Brna. K rozjímání vás zve Ensemble Frizzante

Do historické vily Löw-Beer v Brně vás zavedeme v prvním koncertu Vánočního dne Eurorádia. Záznam koncertu souboru Ensemble Frizzante zazněl v 10 hodin 17. prosince na Vltavě. Tento soubor vznikl s profesionálních členů předních brněnských sborů a připravil si pestrý program vánoční a adventní hudby českých i evropských autorů. Zvláštní pozornost v něm věnuje mladým moravským skladatelům. Zazněla díla Ondřeje Kyase, Martina Flašara a Jana Valuška.

Vila Löw-Beer je dílem vídeňského architekta Alexandra Neumanna a nese jméno podle významného textilního podnikatele, který zemřel za pohnutých okolností na počátku německé okupace Československa v roce 1939.

Severské tradicionály, Sibelius a Brahms v přímém přenosu z Helsinek

V rámci odpoledního koncertu Vánočního dne Eurorádia zazněl přímý přenos koncertu z kostela Kallio, který pro Finský veřejnoprávní rozhlas exkluzivně připravili noví umělečtí ředitelé festivalu komorní hudby Kuhmo, houslisté Minna Pensola a Antti Tikkanen.

Zazněla na něm Houslová sonáta č. 1 Johannesa Brahmse a vedle toho hudba severských autorů Jeana Sibelia nebo Edvarda Griega a nebudou chybět severské tradicionály.

Festival komorní hudby Kuhmo se zrodil v roce 1970 z myšlenky přenést komorní hudbu do nedotčené přírody, daleko od hluku města. Tato myšlenka se stala skutečností na východní hranici Finska asi 600 km od hlavního města Helsinek a dnes jde o nejstarší festival komorní hudby ve Finsku.

Co udělal Mozart s Mesiášem?Poslouchejte koncert z londýnské Barbican Hall

Možná jste nevěděli, že slavné oratorium Mesiáš barokního skladatele Georga Friedricha Händela má i svou novější verzi. A jejím autorem není nikdo jiný než Wolfgang Amadeus Mozart, který aranžoval Mesiáše pro orchestrální obsazení konce 18. století. Mozartova verze byla skoro celá dvě století po svém známější a hranější než původní Händelova, ale 20. století na ni téměř zapomnělo.

Užijte si vzácnou příležitost zažít Händelovo ikonické oratorium v Mozartově působivé verzi, bohaté na překvapivé textury vytvořené přidáním pozounů, lesních rohů, flétny a klarinetu. V londýnské Barbican Hall provedli Mesiáše BBC Singers a orchestr Britten Sinfonia pod vedením švédské dirigentky Sofi Jeannin.

Vánoční filmová klasika. Hudba Johna Williamse nebo Hanse Zimmera v přímém přenosu z Mnichova

Mnichovský rozhlasový orchestr již potřetí uvádí Vánoční klasiku. Vybrané soundtracky ze známých filmů vánočního období zazní pod taktovkou Gavina Sutherlanda a slyšeli jsme hudbu Jamese Hornera, Hanse Zimmera nebo Johna Williamse. Anglický dirigent Gavin Sutherland se vrací pravidelně k Mnichovskému rozhlasovému orchestru již přes 20 let, aby společně uváděli koncerty filmové hudby.

Kromě své práce dirigenta se Gavin Sutherland věnuje i kompozici a aranžování. Pravidelně dodává aranžmá a orchestrace prováděné všemi významnými orchestry BBC, Australskou filharmonií nebo City of Birmingham Symphony. Jeho aranžmá zaznělo i na koncertě Mnichovského rozhlasového orchestru, který jsme vysílali na Vltavě v neděli 17. prosince od 21. hodiny.

Spustit audio

Související