Sezona Plzeňských farmářských trhů se blíží. První začnou v sobotu 17. dubna

15. duben 2021 19:00, aktualizováno

Letošní první farmářské trhy na náměstí Republiky v Plzni se uskuteční v sobotu 17. dubna od 8 hodin. Původně měla sezona farmářských trhů začít už koncem března. Kvůli vládním epidemickým opatřením museli organizátoři termín zahájení odložit.

Na prvních farmářských trzích se mohou návštěvníci těšit na ovčí a kozí sýry, mléko, jogurty a podobné produkty. Nabízená bude jistě také kořenová zelenina, sazenice, čerstvé pečivo, maso a uzeniny. „Všechno bude jen sebou, nebude žádné občerstvení ani posezení. Plzeňské farmářské trhy tak budou jen o nákupu, není to společenská událost,“ uvedl organizátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp.

Na trhu jde především o prodej kvalitního jídla a produktů. Farmáři, pekaři a uzenáři jsou nadšení, že sezóna trhů opět začíná, protože jim chybí i kontakt se zákazníky a komunita kolem trhu, kde mezi jednotlivými farmáři funguje skvělý výměnný obchod.

Na trzích je kvůli hygienickým opatřením omezen sortiment

Na farmářských trzích budou platit určitá hygienická opatření. Trh bude rozmístěn na mnohem větším prostoru, aby mezi jednotlivými stánky mohly být dodržovány rozestupy. Omezen je také sortiment. Nemohou se prodávat rukodělné výrobky. Je jasně definováno, co se smí prodávat. Na každém stánku musí být dezinfekce a nutné jsou pro prodejce i nakupující respirátory.

Podle reakcí na sociálních sítích se dá očekávat, že o první letošní farmářské trhy v Plzni bude veliký zájem. Prodloužení doby prodeje by však nemělo smysl. „Největší nával na trzích je od 8 hodin a kolem poledne je nabídka na stáncích už prořídlá,“ poznamenal Tomáš Popp.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio