Skromné megalomanství Russian Circles jde do hloubky

19. srpen 2016

Russian Circles si své místo v instrumentální metalové scéně našli už dávno. Přestože Guidance je jejich šestá řadová deska, pořád se jim daří vlévat novou krev do žil žánru, nad kterým mnozí pro jeho předvídatelnost a odtažitost už zlomili hůl.

Vydávat v roce 2016 čistě instrumentální album je delikátní záležitost. Úspěch skupin, jako jsou Pelican nebo post-rockoví Explosions in the Sky, před několika lety spustil přívalovou vlnu nových uskupení navazujících na jejich účinnou formuli. Na scéně dnes najdete bez přehánění tisíce kapel, jejichž hudba je plná velkolepé atmosféry, epicky znějících gradací, katarzivních kytarových stěn a zasněných ploch. Je logické, že s dalšími a dalšími epigony se do žánru vkrádá uniformita, předvídatelnost a nuda. Kdo si před deseti lety rval vlasy z hlavy při extatických nástupech, se dnes už jen pousměje při poslechu jejich miliontéprvní variace. V rámci celého světa instrumentálních kapel ale najdeme několik zásadních jmen, které ve svých rukách drží ještě něco. Něco, co profláklá žánrová klišé a jejich nesnesitelnost rozmělňuje a přesahuje. Patří sem například Japonci Mono se svou jemností a neoklasickou rafinovaností, Earth se svým přírodním, organickým soundem nebo portlandští Grails, kteří nasávají hudební vlivy z celého světa. Současnou špičku představuje i chicagská trojice Russian Circles, a to díky své absolutní sevřenosti i živým koncertům, které dokazují, že radost z hraní je neopustila ani po dvanácti letech.

Russian Circles si postupem let našli charakteristický sound, který pomalu vybrušují k dokonalosti. Efektní a zároveň úsporné bicí Davea Turncrantze doplňuje řezavá basa Briana Cooka, dříve člena hardcoreové legendy Botch, a o tento základ se opírají kytarové linky Mikea Sullivana – každý z tria má svoje pevné místo a kapela operuje uvnitř daných poměrů tohoto trojúhelníku. I novinka Guidance se spíš než novými směry vydává do hloubky a vybrušuje klenot Russian Circles do stále většího detailu. Při jejím poslechu slyšíte výborně sehranou kapelu, která si je vědomá svých silných stránek a dokáže je prodat. Od Guidance nečekejte žádná překvapení, je to prostě další silná deska Russian Circles, na které kapela opět realizuje svůj dávno nalezený potenciál.

03689035.jpeg

Každý fanoušek si svůj oblíbený moment na albu najde sám, může to být například hned úvodní trojice skladeb Asa, Vorel a Mota nebo závěřečná Lisboa. Pro zajímavost, zmiňovaný track Vorel dostal název po českém tour manažerovi kapely a je to tak po skladbě Mládek na desce Empros již podruhé, co Russian Circles vzdávají hold „nehrajícím členům“ kapely – kamarádům, kteří jsou pro fungování často stejně důležití jako sami členové na pódiu. Dá se říct, že tento sympatický detail něco vypovídá i o záměrech a ambicích kapely. V hudbě Russian Circles nenajdeme nabubřelé intelektuální koncepty nebo originální hudební experimenty – její přitažlivost a emoce spočívají hlavně v poctivosti, tvrdé práci a naději, které z ní vyzařují. I přes velkolepou atmosféru a zvukové megalomanství, které žánr instrumentálního metalu provází, Russian Circles působí skromně a v dobrém slova smyslu obyčejně. Ve spojení s jejich schopnostmi je to možná právě tento civilní přístup a bezprostřednost, které je vynáší vysoko nad další podobně zaměřené kapely.

Hodnocení: 80 %
Russian Circles – Guidance (Sargent House, 2016), 41min

autor: Tomáš Jan
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.