Skupina Musafir představuje umělecké bohatství indického Rajasthánu

15. říjen 2005

V pražském Paláci Akropolis probíhá celoroční festival Respect Plus, což je cyklus koncertů etnické hudby a world-music, který navazuje na Respect Festival. V jeho rámci vystupují také romské skupiny - například v pondělí 17. října bude od 19 hodin hrát skupina Mahala Rai Banda z Rumunska a v sobotu 17. prosince vystoupí Besh o'DroM z Maďarska. V září v rámci festivalu Respect Plus vystupovala také romská skupina Musafir - Gypsies of Rajasthan, která v České republice hostovala už podruhé. Poprvé se představila v roce 1999 na Pražském hradě rovněž na festivalu Respect. Skupinu Musafir založil Hameed Khan, se kterým si povídala Jana Šustová.

Název skupiny Musafir znamená poutník a její členové pocházejí z Radjasthánu, což je stát na severozápadě Indie. Zakladatelem skupiny Musafir je Hameed Khan - vynikající hráč na buben zvaný tabla. Zeptala jsem se ho, kde se na tabla učil hrát.

Zakladatel skupiny Musafir - Hameed Khan

"Naučil jsem se to od svého otce, ale hrál na ně i můj dědeček."

Od roku 1984 žije Hameed Khan ve Francii, kde nejprve experimentoval s multikulturními hudebnímu formacemi. Co ho vedlo k tomu, že odešel z Indie?

"Musafir - to znamená poutník. Pro mne je cesta součástí spirituality. Největší škola na této planetě pro nás, pro Romy, je cesta."

V roce 1995 Hameed Khan založil první skupinu s názvem "Les Gitans du Rajasthan" - "Romové z Radjasthánu", ve které hráli klasičtí muslimští hudebníci a Romové patřící ke komunitě Sapera, což jsou zaklínači hadů. O rok později se k nim přidali hudebníci z pouště Thar zvaní Langa. Z jejich vystoupení se stala pestrá show, ve které vystupovali fakíři, tradiční tanečníci a loutkoherci. Skupina tak začala představovat obrovské umělecké bohatství Rajasthánu. V roce 1997 se přejmenovala na Musafir, což znamená poutník.

Pane Khane, kolik je ve skupině Musafir hudebníků?

Musafir - tanečnice

"Stále to měním, protože život pro mě znamená cesta. Hrajeme stále stejnou hudbu s různými muzikanty, atmosféra je tam stejná, ale lidé se mění. Z toho složení, ve kterém jsme kdysi vystupovali v Praze, už tady není nikdo kromě jedné tanečnice."

Kolik jste za dobu své existence vydali cédéček?

"Udělal jsem dvě cédéčka, obě byla vydána v Německu. A třetí právě připravuji."

Romové v Rajasthánu uctívají jako svého patrona svatého Ramdeva. Jeho chrám se nachází v malém městečku Runeja, kam se každoročně sjíždí na pouť mnoho Romů, kteří po cestě překonávají poušť a obrovské množství nesnází. Svatého Ramdeva uctívají jak hinduisté, tak i muslimové. Také některé písně skupiny Musafir opěvují Baba Ramdeva a jeho zázraky. Pokračuje Hameed Khan:

"Hudba je jazykem náboženství. V Indii existuje 3000 náboženství, je jich tedy hodně. Je tam 3000 dialektů a 3000 náboženství. Pro nás je víra hodně důležitá - pokud člověk nevěří, nemá život. Pro Romy je důležitý svatý Ramdev, což je patron všech Romů. Na konci srpna je velký festival, na který přijíždějí všichni Romové. Je to nádherný festival, který probíhá pod širým nebem, tisíce Romů se tam modlí, všichni chodí pěšky."

Jaké máte zkušenosti s českým publikem?

"Mám hodně rád lidi v České republice, protože i když jsou Evropané, cítí velice orientálně. Nejsou jako Francouzi. Jsou Evropané, ale zároveň jejich srdce a jejich duše jsou blízké orientálnímu životu."

Spustit audio