Sloni si pochutnají na stromcích, krokodýl na kaprovi

22. prosinec 2010

Štědrý večer pomalu klepe na dveře a vánoční atmosféra je v plném proudu. Nejinak je tomu i v Zoo Dvůr Králové. Zatímco většina lidí si o svátcích hojně dopřává, u zvířat musí ošetřovatelé dodržovat spočítané krmné dávky, takže slavnostní hody je rozhodně nečekají.

Výjimkou jsou sloni, kteří si tradičně pochutnají na stromečcích. Jde však o stromky, které obchodníci neprodali, nikoli o použité. Slonům by pochopitelně jakékoli háčky, zbytky ozdob nebo provázky vadily a mohly by jim přivodit komplikace.

Vánoční nadílku již mají za sebou lemuři. Pro ně nachystali ošetřovatelé stromeček s dobrotami a dali jim ho přímo do výběhu v restauraci U lemura. Na větve pověsili oříšky, sušené ovoce, semínka. Lemuři zpočátku nevěřícně koukali, ale po chvíli se ke stromečku vrhli a začali ho „odstrojovat“.

Vánočního kapra se ale přeci jen někdo v zoologické zahradě dočká. Největší obyvatel pavilonu vodního světa – krokodýl Kraken. Ten se pravidelně krmí zhruba jednou za 14 dní, dostává většinou kuřata, ale na rybě si určitě pochutná.

Přesto se však v areálu zahrady najdou ti, co už hodují a hodovat budou i o svátcích. „Vánoční stromečky, které od začátku prosince přicházely zdobit děti, jsou teď cílem sýkorek, kosů a dalších drobných opeřenců,“ řekl vedoucí zoolog Pavel Moucha. Děti na stromečky pověsily ozdoby ze sušeného ovoce, lojové koule, řetězy ze semínek či slámy, to je pro ptactvo v zimě dobrý zdroj potravy.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio