Slonice Delhi z ústecké zoo se připravuje na převoz do Francie. V nejbližší době tam najde nový domov

22. srpen 2022 08:35

Slonice Delhi v zoologické zahradě v Ústí nad Labem se připravuje na převoz do jihozápadní Francie. Nový domov jí evropský koordinátor chovu našel nedaleko Limoges, v zařízení Elephant haven – tedy ve sloním útočišti. Delhi je po úmrtí slonice Kaly už tři roky sama. Sloni přitom žijí ve stádech. Ve Francii na ni čeká sloní kamarádka.

Do Francie převeze Delhi ve speciálním kontejneru nákladní auto. Na tréninkový kontejner, který má ve výběhu, si podle Petra Kiebela rychle zvykla.

„Mysleli jsme si, že to bude trvat déle. Nejdřív s tím kontejnerem začala pohybovat po výběhu, takže jsme ho museli lépe upevnit. Velmi rychle se naučila do něj i popředu vlézt – když jí tam dáte žrádlo, tak si tam v klidu dojde ho sníst. Nemá s tím problém, to je poměrně překvapující,“ konstatoval Kiebel.

„Když člověk desetiletí pracuje kontaktně se slony, tak je to pro něj smutná změna. Tento fakt nás v žádném případě netěší, jsme ale rádi za to, že se pro Delhi našlo vhodné, pěkné místo, kde bude mít šanci žít s dalšími slony v nádherném prostředí,“ doplnil druhý ošetřovatel, Pavel Kökert.

Slonice Delhi v ústecké zoo slaví Mezinárodní den slonů

V ústecké zoo jsou i chovatelé z Francie, aby Delhi poznali a pomohli s transportem. Jedním z nich je Tony Verhulst. „Myslím, že je dobře opečovávaná. Její chovatelé pro ni dělají hodně. Je složité teď poznat její charakter, protože tu nejsem dlouho, ale myslím si, že je to hodný, jemný a klidný slon. Má ráda dobrůtky, tak to se ve Francii bude mít dobře,“ shrnul.

Ve sloním útočišti ve Francii se Delhi přidá k 53leté slonici Gandhi. Tony Verhulst doufá, že se brzy skamarádí.

„Je těžké to říct předem, protože to jsou sloni, a někdy potřebují trochu času. Je to jako s lidmi – když dáte dohromady nějaké lidi, někdy si hned nesednou a někdy potřebují víc času. Je tu ale také možnost, že si hned padnou do oka a stanou se přáteli. To by bylo to lepší,“ dodává Verhulst.

Obnovení chovu slonů v ústecké zoo potrvá několik let. Bude totiž potřeba postavit nový pavilon pro chov stáda samců a také zvětšit výběhy.

Spustit audio

Související