Slovensko kvůli brexitu pár dní před převzetím mění plány předsednictví v Radě EU

27. červen 2016

Slovensko musí pár dní předtím, než převezme předsednictví v Radě Evropské unie, zcela změnit program. Plány Slovákům zkřížil brexit. Kvůli rozhodnutí britských voličů opustit EU tak upravují témata a úkoly připravené na další půl rok. Strana Mariana Kotleby dnes navíc spustila petici za obdobné referendum na Slovensku.

Slováci se během svého předsednictví budou muset potýkat s vůbec prvním odchodem jednoho z členských států. V současné chvíli to pro ně znamená více práce a jednání.

Vláda bude program předsednictví schvalovat až v poslední možný okamžik, a to ve čtvrtek, tedy den před jeho začátkem. Politici už naznačili, že při brexitu chtějí využít zkušenosti z doby dělení Československa.

Čtěte také

Slováky po britském referendu, stejně jako třeba i Čechy nebo Poláky, zajímá především to, jak rozhodnutí ovlivní cizince žijící a pracující v Británii. Z ekonomického hlediska se Bratislava také obává, jestli britská automobilka Jaguar Land Rover nepřehodnotí výstavbu továrny u Nitry.

Na brexit reagovala i krajně pravicová strana Mariana Kotleby. Vypsání referenda o odchodu z EU slibovala už před březnovými volbami. Dnes spustila petici.

Podle aktuálních statistik si ale více než 60 procent Slováků přeje ve společenství setrvat. K vypsání referenda by navíc organizátoři museli sehnat přes 350 tisíc podpisů a hlasování by se musela zúčastnit víc než polovina voličů, aby bylo platné.

autor: pev
Spustit audio