Alexander Liebreich poprvé stanul před SOČRem jako šéfdirigent

18. září 2018

První koncert Alexandra Liebreicha ve funkci šéfdirigenta SOČRu se uskutečnil 20. září na půdě Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha s nepsaným podtitulem „Americký večer“.

Zazněla díla předních amerických skladatelů 20. století, Bernsteina a Barbera, a vedle nich zřídka uváděná kantáta Antonína Dvořáka Americký prapor.

Koncert ozdobila přítomnost fenomenálního polského klavíristy Krystiana Zimermana, jednoho z nejuznávanějších mistrů svého oboru, který přednesl part v Bernsteinově 2. symfonii „Věk úzkosti“ a vzdal tak hold špičkovému kumštýři, od jehož narození uplynulo letos v srpnu sto let.

Krystian Zimerman

V „Americkém praporu“, jen málo hraném opusu Antonína Dvořáka, vystoupili společně s naší přední mezzosopranistkou Veronikou Hajnovou i dva mladí debutanti, kteří jsou v Praze vůbec poprvé, tenorista Oliver Johnston a barytonista Samuel Dale Johnson. Osazenstvo na pódiu doplnil Slovenský filharmonický sbor pod vedením Štefana Sedlického.

Inaugurační koncert Alexandra Liebreicha v čele rozhlasových symfoniků se v rámci abonentního cyklu SOČRu odehraje v pondělí 5. listopadu.

autor: SOČR
Spustit audio