Členské země NAFTA o cestovních pasech i legalizaci imigrantů

Prezident George Bush prosazoval na summitu s nejvyššími představiteli Mexika a Kanady zavedení pasů pro styk s těmito zeměmi. Na vrcholné schůzce Severoamerické zóny volného obchodu NAFTA v mexickém v Cancúnu ale také přislíbil, že udělá vše pro vydání dočasných pracovních povolení pro milióny ilegálních přestěhovalců ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

G. Bush v Cancúnu

G. Bush v Cancúnu | Zdroj: ČTK

Summit v Cancúnu předznamenaly demonstrace v amerických městech a ostré debaty v Senátu o tom, zda a jak legalizovat statut lidí, kteří načerno pracují ve Spojených státech.

Mexický prezident Vincente Fox a kanadský premiér Stephen Harper varovali, že zavedení pasů zkomplikuje obchod a cestování v Severoamerickém společenství. Prezident Bush naopak slíbil, že průtahy na hranicích omezí elektronická kontrola pasů. Potvrdil také, že by nový zákon měl umožnit nelegálním přistěhovalcům ve Spojených státech, aby dostali pracovní povolení na 3 až 6 let.

Severoamerická zóna volného obchodu - vznikla v roce 1994 a tvoří vlastně největší obchodní unii světa. Smlouva mezi Kanadou, Mexikem a USA nastartovala prudký vzestup ekonomiky všech tří partnerů.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme