Slavnostně s Bernsteinem a Mahlerem

1. říjen 2018

Rudolfinum, 1. října 2018 v 19.30 hodin.

Leonard Bernstein: Chichesterské žalmy
Gustav Mahler: Symfonie č. 4 G dur

John Axelrod – dirigent
Chen Reiss – soprán
Český filharmonický sbor Brno

Zahajovací koncert 92. sezony bude poctou Leonardu Bernsteinovi, od jehož narození uplyne 25. srpna rovných sto let. Coby skladatel je Bernstein známý především jako autor dnes již klasického muzikálu West Side Story. Program ho však představí jako autora duchovní hudby, který se hlásí k evropské tradici klasické hudby i ke svým židovským kořenům.

Večer otevřou Chichesterské žalmy, které Bernstein složil v roce 1965 na objednávku děkana Chichesterské katedrály v anglickém Sussexu. Text starozákonních žalmů zhudebnil v hebrejském originále, jehož specifický rytmus předurčil rytmicky živý charakter hudby.

Nanejvýše povolaný americký dirigent John Axelrod, který se stal v pouhých šestnácti letech Bersteinovým žákem, pak ve druhé půlce večera uvede lyrickou Čtvrtou symfonii Bernsteinova milovaného Gustava Mahlera. Sólového vokálního partu se v obou dílech zhostí izraelská sopranistka Chen Reiss, která spolupracuje s dirigenty, jako jsou Daniel Barenboim, Simon Rattle nebo Daniele Gatti.

Ceny vstupenek: 550 / 450 / 400 / 350 / 220 / 100 Kč

Přijďte dřív! aneb Setkání s umělci před koncertem

Žák Leonarda Bernsteina dirigent John Axelrod se podělí o své zkušenosti

Západní salonek, Rudolfinum, 1. patro
18:30 – 19:15

Vstup volný pro abonenty SOČRu a majitele vstupenek na daný koncert do vyčerpání kapacity salonku. Provází muzikoložka Eva Hazdrová-Kopecká.

Koncert se koná pod záštitou Velvyslanectví Státu Izrael v České republice.

Spustit audio