Mario Mesany

Zástupce vedoucího skupiny Flétny

Pocházím z Prahy a hlavní město považuji za nejkrásnější na světě. Studoval jsem nejprve na Pražské konzervatoři, poté na pražské Akademii múzických umění (HAMU).

Do SOČRu jsem nastoupil ještě při studiích, takže příští rok tomu bude již třicet let, co v tomto orchestru působím. Vzhledem k povaze našeho hudebnického povolání není nikdy nouze o spousty dobrodružství a adrenalinových zkušeností. Mohou se odehrát ve studiu při natáčení, v koncertním sále při vystoupení i na mnohých cestách, jimž se hudebník nevyhne.

Když se letadlu s vámi na palubě nedaří ani po čtvrté přistát, když zaspíte na hotelovém pokoji v neznámém městě a autobus s orchestrem vám ujede, nebo když, nic netušíc, před generální zkouškou otevřete pouzdro svého nástroje a nástroj tam není. Na většinu událostí se s odstupem času dívám s úsměvem, ale dost často se mi vrací ve snech.

Jaký je můj nástroj?
Flétna jako nástroj prošla za svoji existenci dlouhým vývojem. Dnešní typy fléten se již ustálily a podobně jako většina moderních nástrojů se již nevyvíjejí. Já hraji na stříbrnou flétnu jap. zn. Sankyo doplněnou čtrnáctikarátovou hlavicí. Přišlo se na to, že nejlépe znějí flétny ze zlata. Není tedy vůbec neobvyklé, že v profesionálních orchestrech mají flétnisté nástroje, jejichž cena přesahuje jeden milion korun.

Jaký byl můj dětský sen?
Pokud bych se nedal na dráhu hudebníka, měl jsem vymyšleno, že se stanu archeologem. Zřejmě se to později promítlo i do mého profesionálního koníčka, kterému se věnuji jako umělecký vedoucí Rožmberské kapely, kde uplatňuji svoji lásku ke starým hudebním nástrojům a historické hudbě 13. - 16. století.

Co mě baví?
Svoje zkušenosti s hrou na flétnu předávám studentům na Konzervatoři Jaroslava Ježka a na Akademii múzických umění. Jako velkou stálou výzvu beru své manažerské působení na konzervatoři, kde působím jako vedoucí dechového oddělení.

V případě volného času, kterého se mi ovšem dostává výjimečně, trávím čas nejraději v přírodě na kole nebo jen tak na procházce. Velice si odpočinu při manuální práci na své chalupě, kde je k této činnosti vždy dost příležitostí. Občas se potěším nákupem nové zajímavé dýmky do své sbírky.

Sledujte nás