Spor o zápach z výrobny krmiv v Chrášťanech není u konce. Firma chce rozšířit výrobu

12. únor 2020

Česká inspekce životního prostředí vede řízení o zastavení výroby proti továrně na krmiva v Chrášťanech u Prahy. Na zápach z provozu firmy Vafo si dlouhodobě stěžují lidé v okolí, i okraje Prahy. Společnost přitom chystá nová opatření na zlepšení čištění vzduchu, zároveň usiluje o rozšíření výroby.

Z písemného vyjádření inspekce vyplývá, že společnost nemá platné tzv. integrované povolení, které je nutné při překročení určitého objemu výroby. Vafo ho podle inspekce při současné kapacitě linek potřebuje. Další podrobnosti ale inspektoři nesdělili, protože řízení není ukončené. V minulosti už firmě opakovaně udělili pokuty za provoz bez integrovaného povolení, Vafo se tehdy hájilo tím, že jedna z linek fungovala jen ve zkušebním provozu. Proti nynějšímu řízení firma podle inspekce podala dvě námitky kvůli podjatosti.

Zároveň ale chce Vafo výrobu rozšířit - o integrované povolení žádala Středočeský kraj, který povolení vloni udělil, po odvolání pražského magistrátu na popud okrajových městských částí ale rozhodnutí zrušilo Ministerstvo životního prostředí. To teď má žádost posoudit. Produktová ředitelka Vafo, Karolína Čápová, dnes Českému rozhlasu řekla, že si stojí za tím, že společnost plní všechny zákonné požadavky pro aktuální provoz i zamýšlené rozšíření výroby.

Také kvůli tomu firma plánuje nový systém čištění. Ten jim doporučila komise, kde jsou třeba i zástupci Vysoké školy chemicko-technologické. Komise funguje od listopadu, zatím zjistila, že zápach, vzniká nejspíš proto, že se pachové částice z výroby vážou na vodu, respektive aerosol, a ne na vzduch, a proto je zápach pak tak výrazný.

Firma tak chce už tento měsíc nainstalovat nové zařízení, které má množství aerosolu snížit. Pokud se při testování osvědčí, nainstaluje ho firma do výroby. Už v prosinci taky Vafo pořídilo novou pračku vzduchu, která údajně snížila objem pachových částic asi o 70%, ubylo prý výrazně taky stížností lidí. S tím ale nesouhlasí třeba nezávislá starostka pražského Zličína Marta Koropecká. Lidé radnici zápach prý stále hlásí. Začátkem března se má komise sejít i se zástupci magistrátu a okolních městských částí a svoje závěry jim předložit.

Spustit audio