Chystáte se na Šrámkovu Sobotku? Členové SRT tam tvoří

19. červen 2017

Čeká vás dobrá společnost. Samá krásná slova. Nejen přednášky a autorská čtení, ale i rozhlasové pořady, divadlo, koncerty a samozřejmě tvůrčí dílny. Půvabné městečko, brána do Českého ráje, ožije festivalem českého jazyka, řeči a literatury už po jednašedesáté. Čekají vás i akce se členy Sdružení pro rozhlasovou tvorbu. Běží od 1. do 8. července 2017.

Dílna rozhlasového dokumentu je doménou Daniela Moravce. Živil se jako výpravčí, po zkušenostech s redaktorskou a moderátorskou praxí dnes ale odbavuje jeden z nejnáročnějších rozhlasových žánrů. V ČRo je šéfem Tvůrčí skupiny Dokument a na Šrámkově Sobotce už poněkolikáté předává své zkušenosti komukoli, kdo má odvahu a trpělivost. „Co je to dokument? Zachycení skutečnosti a její autorská interpretace. Proč by nemohl mít třeba jen 88 vteřin?“ říká lakonicky.

Dílna rozhlasového dokumentu (festival 2015)

Čtěte také

Není to ale jen audiodokument. Na své si přijdou i milovníci literatury v rozhlasu. Il nostro delta uvede slovesná dramaturgyně ČRo Alena Zemančíková. Svůj poslechový pořad pojmenovala Autenticita nahrávky: básníci na svých místech. „Při práci na nahrávkách se snažila nastolit reálné prostředí ze zvukového archivu, neboť nebylo možné natáčet v deltě řeky Pádu v Itálii. Nahrávka však nedopadla podle jejích představ, rezignovala tedy na prostředí italské delty a vydala se s básníkem natáčet k Berounce,“ píše program festivalu.

Sobotecké čtení autorky Aleny Zemančíkové

Letošní motto festivalu:


Kritika. Výplod umělý.

Jak to dopadlo? V čem se výsledné pořady vzniklé pro ČRo Vltava liší? Dozvíte se 6. 7. 16:00 na Zahradě Šrámkova domu.

Spustit audio