Stále ambientnější Huerco S. se znovu pokouší polapit čas

10. srpen 2016

Huerco S., vlastním jménem Brian Leeds, z Kansas City v americkém Missouri debutoval před třemi lety albem Colonial Patterns, na kterém balil rovné klubové rytmy do huňaté deky ambientních ploch a lo-fi šumů. Začátkem léta vydal novou desku For Those Of You Who Have Never (And Also Those Who Have). Účinnější lék na stres a nespavost už letos nehledejte.

„Často vytvářím hudbu kolem čtvrté, páté hodiny ráno a stává se mi, že přímo během skládání několikrát usnu. Ale vůbec si nemyslím, že by to bylo na škodu…“ vypráví Brian Leeds o režimu, ve kterém vznikají jeho nahrávky. A je to z nich také znát, poslech Huerco S. vás pošle do míst, kde čas běží jiným směrem i jinou rychlostí.

Na své debutové desce Colonial Patterns z roku 2013 se mladý producent s neskrývanou vášní pro marihuanu odklonil od house a techno směřování své nejranější tvorby vstříc abstraktnějším a emocionálně bohatším skladbám. Proměnlivým vrstvám a šumům, připomínajícím poslední desky kanadské ambient superstar Tima Heckera, dával Leedsův beat pravidelnou strukturu a připomínal neustálý tok času, jako budík u vaší postele. Na nové desce nazvané For Those Of You Who Have Never (And Also Those Who Have) se už puls deep-houseových kopáků definitivně ztrací ve prospěch křehkých textur a nostalgicky znějících sekvencí. Téma času je v hudbě Huerco S. stále přítomné, ale už tak nějak mimoděk, aniž byste si ho uvědomovali. Jeho skladby v sobě neustále nesou jemný rytmus, ten ale jako by se neustále cyklil do sebe a udržoval vás tak v neustálém pocitu déjà vu.

Zvláštní bezčasí i celkové nostalgické vyznění přibližuje album ke slavné sérii Williama Basinského Disintegration Loops. Ta je záznamem postupného rozkladu několika krátkých magnetických pásků, které se opakovaným přehráváním neustále znehodnocují, a nahrané smyčky se tak v reálném čase rozpouštějí do magnetického šumu. Brian Leeds nepoužívá tak efektní metodu jako Basinski, jeho skladby na rozdíl od Disintegration Loops neprodělávají žádný vývoj a nikam nesměřují (ani ke svému konci). Rozmlžené smyčky se jen občas náhodně mění nebo kombinují a obecně budí dojem, že se pouze převalují na místě a mohly by v tom pokračovat donekonečna. Ale o co přirozeněji tracky během pár minut splynou s rytmem vašeho dne, o to tvrdší je potom jejich konec. Když se v několika skladbách Leeds rozhodne pro tvrdý střih namísto fadeoutu, máte pocit, jako by vás někdo náhle probudil. Nekompromisně useknuté konce skladeb můžou působit ledabyle, ale možná jsou Leedsovým ironickým a civilním povzdechem nad nemožností zachytit tok času a překročit jeho hranice.

For Those Of You Who Have Never (And Also Those Who Have) s největší pravděpodobností nikdy nebude tak úspěšné jako přelomové Disintegration Loops, které se hořkosladce trefilo do nálady společnosti po útocích na Světové obchodní centrum, nebo alba Tima Heckera, přestože se jim zvukově přibližuje. Je to vlastně skromná a nenápadná deska vzniklá bez použití efektních metod nebo dynamické formy – ryzí naplnění definice ambientu, které skvěle funguje jako nostalgická zvuková kulisa, ale případným zájemcům odkryje i svoji hloubku.

Hodnocení: 80 %
Huerco S. – For Those Of You Who Have Never (And Also Those Who Have) (Proibito, 2016), 40 min.

autor: Tomáš Jan
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.