Stále více českých klientů míří do bavorských lázní

7. listopad 2012

Češi objevují bavorské lázně. Z jihozápadních Čech jezdí do Bavorska relaxovat celé autobusy lidí, kteří zjistili, že to není daleko a ceny jsou přijatelné. Čeští klienti tam dnes tvoří až dvě procenta z celkového počtu lázeňských hostů. České lázně se mezitím vyrovnávají s úbytkem pacientů, kterým péči hradí zdravotní pojišťovny. Mohou za to změny v lázeňské péči, které platí od 1. října.

Pobyt je o týden kratší, do lázní už nejde jet dva roky po sobě - tak by se dala velmi stručně shrnout nová pravidla, která odeberou lázním podstatnou část klientů. Mění se také podmínky hrazené léčby pro jednotlivé diagnózy. Lidé už nedostanou lázně například po operaci žlučníku. Tedy pokud není zákrok komplikovaný. Do lázní automaticky nepojedou už ani kvůli cukrovce. Se ztrátami se vyrovnávají například Lázně Kynžvart, což je dětská lázeňská léčebna, a to i přesto, že se jedná o jedno ze tří posledních státních zařízení.

Lázeňská zařízení se teď snaží rozšířit takzvané wellnes služby, které využijí lidé během kratších nebo víkendových pobytů a které si budou sami hradit. Ovšem nejedná se o léčebnou péči, spíše o relaxační pobyty. A právě takové nabízejí v hojné míře i bavorské lázně, které prošly před 16 lety zdravotní reformou a počet pobytů hrazených pojišťovnou u nich klesl na minimum. Potvrzuje to Peter Krieg, ředitel lázní Johannesbad v Bad Füssingu: „To se určitě radikálně změnilo, protože mi teď největší důraz klademe na ty, kteří si platí pobyty sami, kteří o to mají zájem a váží si svého zdraví.“

Bertiny lázně Třeboň

Lázním v Bad Griesbachu na bavorsko-česko-rakouském pomezí kleslo od roku 1996 procento klientů, kterým pobyt a péči hradily zdravotní pojišťovny z 65 procent na tři. I tady vítají české klienty s otevřenou náručí - jak říká ředitel lázní Dieter Lustinger. „Máme zájem o českou klientelu, proto i děláme také reklamu v Čechách a byli bychom rádi, abychom měli stále více českých klientů, aby u nás i přenocovali, máme dobrou nabídku i velice kvalitních hotelů a stojíme o to, aby čím dál tím více českých klientů se k nám dostalo.“ Do bavorských lázní vozí v současné době klienty už pět cestovních kanceláří z Plzně a Českých Budějovic.

Podle ředitelky Lázní Kynžvart Jiřiny Valentové, je potřeba odlišit léčebné pobyty od wellness pobytů. Ty totiž několikatýdenní zdravotní pobyt v lázních nemůžou nemocnému člověku nahradit.

autor: kos
Spustit audio