Stanislav Beran: S. pořádá abiturientský večírek. Holešovická hodina mezi snem a realitou

Kdo je S. a kdo jsou abiturienti? V té třídě byste nechtěli být, ale zároveň víte, že už v ní jste. Zatím jako hosté sledujeme magické výlety do historie jedné tržnice a snažíme se vyhnout živým obrazům, jež splývají s realitou.

Čte: Marek Pešl
Připravila: Eva Lenartová
Napsal: Stanislav Beran
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 17. 2. 2024

Stanislav Beran

Do české literatury se Jihočech Stanislav Beran (1977) zapsal už před patnácti lety povídkovým souborem ze současnosti nazvaným Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa (2007). Zařadil se tak po bok mistrů prozaické zkratky, jakými jsou Jan Balabán či jiný Jihočech Jiří Hájíček.

Stanislav Beran

O pár let později vydal další knížku povídek s o něco kratším názvem Žena lamželezo a polykač ohně (2013). I knížku Kocovina (2019) tvoří vlastně jednotlivé příběhy pospojované prostředím, v němž se odehrávají, a lidmi, kteří v něm žijí.

Jak se Stanislav Beran nechal slyšet v jednom z dřívějších rozhovorů, povídku jako žánr má rád z několika důvodů: „Povídka je momentkou s jasným, nekomplikovaným sdělením. Je srozumitelná pro každého, kdo je ochoten číst a vybírá si pak už jen podle nálady, kterou taková povídka nese.“

Povídky píše rád možná i z jednoho velmi praktického důvodu: „Jsou pro mě snadnější, protože jsou kratší. Asi je to dáno tím, že jsem netrpělivý člověk, takže rozsah povídky je pro mě nejvhodnější. Ve chvíli, kdy ji začínám psát, už vidím na konec.“ Řada Beranových povídek má i rozhlasovou podobu.

Čerstvou novinkou jindřichohradeckého rodáka je povídkový soubor Schrödingerův hotel, který právě vydalo brněnské nakladatelství Host. Souběžně se svou prozaickou novinkou představuje ve stejném nakladatelství také svůj první titul určený dětem Ztracený v povětří. Stanislav Beran je také autorem románů Hliněné dny (2010) a Vyšehradští jezdci (2017).

autor: ele
Spustit audio