Šťastná třináctka – 13. listopadu 2010 se ve Dvoře Králové narodilo mládě orangutana

16. listopad 2010

V sobotu ráno, po příchodu do práce, čekalo na ošetřovatelku orangutanů veliké a milé překvapení. Samice vzácného orangutana bornejského Žaneta jí přišla ukázat mládě – malou orangutaní holčičku, kterou v noci porodila. Matku s mládětem mohou návštěvníci zoo vidět každý den v expozici orangutanů v Pavilonu Ptačí svět.

Samice Žaneta je zkušená matka. Čerstvě narozenou samičku sama ošetřila, překousla pupeční šňůru a hned jí nakrmila. Zároveň musela uklidnit svého staršího syna Besara, kterému je pět let a má o svojí narozenou sestřičku veliký zájem.

Rodiče našeho nejnovějšího přírůstku v rodině orangutanů přišli do královédvorské zoo ze zoo v dánském Aalborgu, kde se narodil otec Elmar dne 28. 10. 1974 a holandské Rhenen, kde se narodila matka Žaneta dne 29. 6. 1976. Elmar je v naší zoo třetím partnerem Žanety – což je jasný důkaz koordinace populace v zajetí.

Malá samička je tedy celkově šestým mládětem, které Žaneta v naší zoo odchovává. Kromě ní mohou návštěvníci zoo ve skupině ještě spatřit jejího sourozence Besara, narozeného 8. 2. 2005. Dřívější mláďata jsou sameček Nero, narozený 17. 12. 1985, sameček Guru, narozený 14. 12. 1989, samička Nona, narozená 9. 2. 1995, a sameček Batu, narozený 8. 8. 1999.

Orangutaní holčička odpočívá

Orangutani jsou jedni z nejpopulárnějších lidoopů naší planety, zároveň však patří k nejvíce ohroženému druhu zvířat vůbec. Ve své domovině trpí především úbytkem přirozeného biotopu, který je způsoben nemilosrdným kácením pralesů, a ilegálním lovem. Mláďata orangutanů jsou přes četná dlouhotrvající opatření stále objektem ilegálního obchodu a atrakcí pro turisty ve střediscích cestovního ruchu po celé indomalajské oblasti. K tomu, aby lovci získali mládě, je nutno obětovat život matky. Několik sirotků ročně je naštěstí zachráněno díky nadacím a podpoře místních vlád, které soustřeďují aktivisty pro záchranu tohoto druhu. V tzv. reaklimatizačních stanicích je dlouhodobým několikaletým úsilím učí odborníci zpětnému životu na svobodě. Přes veškeré úsilí je narození orangutana v zajetí pořád výjimečnou událostí.

Orangutani žijí ve dvou druzích na ostrovech Borneo (Kalimantan) a Sumatra. Naše zoo chová druh orangutana z Bornea (Pongo pygmaeus pygmaeus) a několik sezón chovala skupinu pražských orangutanů sumaterských (Pongo pygmaeus abelli).

Záběry orangutanů můžete sledovat online na webu Českého rozhlasu Příbuzní.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio