Steak z krkovice na zelenině

Steak, to je lákadlo pro všechny milovníky masa. I když si většina z nás představí zřejmě kus hovězího, tak steaky se dělají i z vepřového a kuřecího masa. Slovo steak prostě označuje plátek masa.

Pokud si chceme opravdu užít chuť masa, nebojíme se krájet plátky silnější, maso pak zůstává šťavnaté.

Ingredience
  • 200 g vepřové krkovice na osobu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 1 červená cibule
  • červená paprika
  • zelená paprika
  • cherry rajčátka

Když jsem se ptala šéfkuchaře z Ledče Jaroslava Petrů, na čem si nejvíc pochutná, doporučuje připravit si pořádný steak z vepřové krkovice: „Ukrojit si dvěstěgramový steak z  krkovice, lehce ho naklepat, osolit ho, opepřit, potřít česnekem a na pánvi ho krátce orestovat. Do toho výpeku nakrájet červenou cibuli na takové proužky, papriku, můžete přihodit i kousek zelené papriky a cherry rajčátka a toto všechno orestovat. Jak se říká al dente, na skus, stačí přibližně tři, čtyři minuty. Dát to na talíř a tu krkovici na to a je to hotové. K tomu si můžete vzít třeba bagetu,“ říká kuchař.

Takovýmto jídlům se dnes módně říká low carb – tedy nízkosacharidové pokrmy. Proč? Protože s přílohou, kterou tvoří jen zelenina, jde o jídlo se skutečně mizivým množstvím sacharidů. Pokud ale nemusíte držet žádnou dietu, klidně si ke steaku dejte brambory či hranolky. Zelenina je ale také skvělou možností.

autor: dak

Související

  • Flank steak

    Když se steak správně ogriluje, jde o úžasnou pochoutku. Maso má výraznou lahodnou chuť, je měkké a zasytí i velké jedlíky.

  • Steak z vysokého roštěnce

    Z vysokého roštěnce jsou dokonalé steaky. Jde totiž o maso z hovězího hřbetu, o sval nejblíže býčího krku, a proto má výrazné tukové mramorování. 

  • Rib eye steak na grilu s bramborami a zeleninou

    Králem mezi steaky bývá označován hovězí rib eye steak. Eye znamená oko a má to poukázat na oka z tuku, která jsou na steaku velmi výrazná.