Stížnost posluchače ohledně pořadu Názory a argumenty z 11. 11. 2018 (leden 2019)

30. leden 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 30. 1. 2019.

Text stížnosti

Dobrý den,

stěžuji si na výroky Jakuba Patočky v pořadu Názory a argumenty 11.11.2018 po 18.hodině a na nulovou reakci moderátora Jana Vávry na ně.

Konkrétně Jakub Patočka pronesl:
- Trump je suverénně nejhorší prezident USA v živé paměti
- Bolsonaro je otevřený fašista, gauner ve světové politice
- v Pekingu vládne ohavný komunistický režim
- způsob, jakým se Zeman chová k Číňanům, je potřeba prožívat jako státní hanbu

Všechny uvedené výroky poškozují ČR v zahraničí, většina je navíc žalovatelnými urážkami. Obecněji si tedy stěžuji na nevhodný výběr hosta, a když už takto hovořil, neměl k tomu moderátor mlčet.

S pozdravem
Váš posluchač

Odpověď Rady ČRo

Vážený pane posluchači,
děkujeme Vám, že pozorně posloucháte vysílání Českého rozhlasu, a také za Váš podnět. Předali jsme jej vedení Českého rozhlasu k vyjádření, které nás uspokojilo a ztotožňujeme se s ním. Naleznete jej v příloze.

S pozdravem,
jménem Rady ČRo,

Jiří Vejvoda,
místopředseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

J. Patočka byl účastníkem diskuse, které se účastnilo více debatérů, a zaznívaly různé názory, jak to vyžaduje Kodex i Zákon o Českém rozhlase.

V pořadu Názory a argumenty se snažíme zvát široké spektrum osobností se zcela rozdílnými názory. Jakub Patočka je pouze jednou z takových osobností a jeho názory jako šéfredaktora významného, byť názorově vyhraněného média, jsou zajisté hodny pozornosti. Šlo o diskusi 4 hostů, kteří byli vybráni tak, aby reprezentovali různé - v podstatě protichůdné - části politického spektra. Pozice moderátora v diskusním pořadech, kterých se zúčastní více hostů, je jiná, než když vede rozhovor 1 na 1. Nemůže polemizovat s každým názorem, tím by rozhodně nepřispěl k plynulosti debaty. Polemizovat je věcí ostatních hostů. V tomto případě to neudělali.

Debata komentátorů, novinářů a vysokoškolských pedagogů zcela jistě nemůže poškodit Českou republiku v zahraničí. O tom by bylo možné uvažovat pouze v případě, že by se nějakých skutečně dehonestujících výroků dopustili vrcholní politici.

S pozdravem

Jan Pokorný
ředitel Zpravodajství

autor: kob
Spustit audio