Stopy na Měsíci

6. prosinec 2009

Přistání prvních lidí na Měsíci, od kterého letos uplynulo čtyřicet let, představuje jeden z největších milníků historie dobývání kosmu - i historie samotného lidstva. Zaslouží si proto, aby bylo opakovaně připomínáno.

Zajímavým příspěvkem k letošním oslavám je i kniha známého odborníka na kosmonautiku Antonína Vítka Stopy na Měsíci, kterou nedávno vydalo nakladatelství Radioservis spolu s Českým rozhlasem Leonardo. Není v ní popsána pouze rozhodující expedice kosmické lodi Apollo 11, jejíž posádka udělala první kroky v měsíčním prachu, ale celá historie amerického měsíčního projektu. Jeho počátky jsou shrnuty v několika hutných odstavcích. Kniha samotná začíná vlastně až katastrofou z 26. ledna roku 1967, kdy při požáru kabiny Apolla 1 na startovací rampě zahynuli tři kosmonauti; končí návratem Apolla 17 a posledních lidí, kteří se kdy procházeli po Měsíci, na Zemi, 19. prosince roku 1972.
Podobných publikací je dnes k mání řada. Vítkova kniha má však proti mnohým z nich navíc punc bezprostřednosti - text je totiž čtyřicet let starý; vznikal souběžně s americkými měsíčními výboji a pod dojmem událostí, kterých byl Antonín Vítek takřka přímým svědkem. Nejen že se tehdy o kosmonautiku aktivně zajímal, ale dokonce v tehdejší Československé televizi spolukomentoval přímé přenosy z měsíčních misí Apolla 11 a 12. Pravidelně také o expedicích projektu Apollo psal. Jeho rozsáhlé články a reportáže vycházely v populárně-technickém čtrnáctidenníku Letectví a kosmonautika, což bylo jediné periodikum, které mohlo podobné materiály otiskovat i v době počínající normalizace, kdy se u nás o amerických úspěších při dobývání kosmu hovořilo stále méně a méně. Vítek měl i v té době přístup k originálním materiálům - ať už šlo o podkladové materiály NASA pro novináře, které se k němu dostávaly přes americké velvyslanectví a nebo o přepisy magnetofonových záznamů hovorů amerických kosmonautů s pozemním řídícím střediskem. Jejich zasílání do Prahy zařídil tehdejší redaktor Mladé fronty Karel Pacner, který byl v Americe jako zvláštní zpravodaj během památné expedice Apolla 11 v roce 1969. Autentické, jen mírně upravené články Antonína Vítka z časopisu Letectví a kosmonautika, které na základě zmíněných pramenů a také osobních autorových prožitků a dojmů vznikly, našly svou ucelenou podobu až letos; právě v podobě knihy Stopy na Měsíci. Shromáždit a vydat je byl nápad redakce Českého rozhlasu Leonardo. Až si knihu přečtete, sami se přesvědčíte, že to byl nápad dobrý.
Možná vám bude i líto, že na další podrobné reportáže z Měsíce si budeme muset pár let počkat. A není vyloučeno, že i pár desetiletí.

Antonín Vítek: Stopy na Měsíci : Příběhy posádek kosmických lodí Apollo. Praha: Radioservis a Český rozhlas Leonardo 2009. ISBN 978-80-86212-62-3

autor: frv
Spustit audio