O „Matějovy františky“ z Roztok u Křivoklátu je čím dál větší zájem

7. prosinec 2011

K vánočním svátkům patří v mnoha rodinách tradiční vůně františků. Málokdo ale ví, odkud se vlastně tyto černé vonné kousky uhlí berou a jak se vyrábějí.

Matějovy františky, jeden z typických a také několikrát oceněných výrobků Rakovnicka vzniká v Roztokách u Křivoklátu, přímo v kuchyni manželů Matějkových.

Možná si často postesknete, že vánoční františky už nejsou to, co bývaly. Některé ani nevoní anebo třeba vůbec nehoří. Pavel Matějka se při výrobě dřevěného uhlí naučil, že františky se dělají pouze z lipového dřeva a pak dobře doutnají a mají i typickou vůni kadidla.

„Lipové dřevo si musím v lese sám natěžit, musím ho na zahradě uskladnit, kde schne několik let, aby bylo opravdu suché. Potom ho musím v peci vypálit na dřevěné uhlí, to se pak rozemele na jemný prášek a z toho po přidání pryskyřice lisuju františky,“ dodává.

Hmota na františky

A vylisovaný františek pak ještě vysychá u kamen. Samozřejmě že Pavel Matějka používá i přísady, které si nechává pro sebe. V jeho výrobky ale prý můžete mít naprostou důvěru: „Když to možná trochu přeženu, daly by se i sníst. Je v tom dřevěné uhlí, které vám neuškodí a je v tom kadidlo, které se odedávna používalo i v léčitelství.“

I vůně kadidla z františků může mít blahodárné účinky, říká Simona Matějková, která se kromě františků věnuje také aromaterapii: „Pomáhá třeba při bolení hlavy a podporuje uvolnění psychického stavu. Jinak se používá například i v luxusní kosmetice, protože má schopnost podporovat tvorbu a obnovu buněk.“

A tyto účinky jsou známé od nepaměti: „Už v tom tradičním vánočním příběhu se zmiňuje, že tři králové přinesli kromě jiného Ježíškovi kadidlo, protože to byla velká vzácnost - zlato, myrha a kadidlo.“

Aby se výroba františků dařila, je potřeba i trochu nadpřirozených sil, Matějkovým prý nosí štěstí polozapomenutý duch Křivoklátska, kterému se říká Dyma: „Dyma je ochránce Křivoklátských lesů a škodí těm, kteří chtějí uškodit lesu.“

Sezóna vánočních františků právě vrcholí, Pavel Matějka se už ale pomalu chystá na další. „Myslím, že mezi svátky se začnu trochu nudit, takže si začnu mlít uhlí, abych měl připraveno na příští rok a někdy od půli ledna zase začnu vyrábět.“

Takže pokud jste si ještě františky na Vánoce nenakoupili, zajeďte si třeba na Knížecí advent na Křivoklátě, kde Matějovy františky určitě seženete.

autor: Jana Káninská
Spustit audio