Obezita a střevní potíže

2. červen 2011

Téma seriálu Hubněte zdravě bylo obezita a střevní potíže. Jak se máme zachovat, když spozorujeme například krev ve stolici? Jak se naučit pravidelně vyprazdňovat? Co dělat v případě průjmu a co když máme zácpu?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
K nám přišla paní doktorka Kateřina Cajthamlová, nám milá, dobrý den.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, přemýšlím, jak jsem malinká, jsem daleko menší než Patrik, který jako vždy je tady se mnou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobře, tak máme společně teď další část seriálu Hubněte zdravě. Napadá mně, než začneme, že bych se zeptal i vás na tu otázku, která souvisí s tou dnešní výhrou, tři oblíbená místa v Čechách nebo v cizině.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, počkejte, v Čechách nebo v cizině?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak dáme v Čechách.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak v Čechách je to Mikulov, další jsou to Orlické hory ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To bych dal taky.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Asi nejvíc Králíky z Orlických hor. A třetí je to, počkejte, jak se jmenuje to město, Valtice kvůli vínu. A co se týče do ciziny, tak tam jsem nikdy nebyla, ale strašně bych ráda na Bali, protože o tom jsem slyšela vyprávět úžasné věci. Potom, kdyby mě tam někdo jako odnesl, tak do Tibetu. A ještě by na mě museli být hodní, což nevím, jestli na mě jsou zvědaví. A třetí by mě strašně zajímala Zambie.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To všechno kvůli hubnutí nebo jen tak?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, to všechno kvůli tomu, že jsem vždycky slyšela někoho, kdo o tom vyprávěl. A byl tím velmi nadšen, takže moje závist si řekla, že by tam ráda, ale zase ne tolik.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Dobrá. Nicméně to dnešní téma seriálu Hubněte zdravě je obezita a střevní potíže. Změnili jsme to pro nás v těch interních plánech téměř na poslední chvíli v souvislosti s tím, co nám hrozí a stále slyšíme, jak se zvětšuje počet těch, kteří umřeli nebo jsou nakaženi tou zvláštní bakterií. Tak kdy bychom měli zpozornit třeba, když máme takový ten průjem?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tam je jasně určeno, že ten nebezpečný průjem, který je vlastně teď ten smrtící, tak ten se projevuje krví ve stolici. Obecně, jakmile máme nějaký střevní problém a objeví se ve stolici krev, tak je potřeba nečekat a navštívit lékaře okamžitě, protože podobným způsobem se projevuje velká spousta závažných nemocí. Tady, co se týče vlastně toho agens, tak úplně jisto, co to je, předpokládá se, že se jedná o /nesrozumitelné/, což je kmen, který normálně střevo osidluje, akorát, že existuje spousta kmenů, které jsou takzvaně enterotoxigenní, to znamená, vylučují toxin, který právě potom má ty vzdálenější účinky. A tady ten největší nebezpečný vzdálený účinek je na ledviny, kdy dochází v některých případech k selhání ledvin. A to bývá smrtící pro ty lidi. To znamená, že tady opravdu samozřejmě musíme si mýt ruce. Teď už víme, že okurkami to není, že by to mohlo být masem, že by to mohlo být jinými potravinami, to znamená při přípravě jídla vždycky mýt si ruce, nejíst nic rukama vůbec nikde. To znamená, ani ne v nějakých supermarketech neochutnávat, ani v restauracích nejíst rukama. Prostě máme teďko období epidemické, takže je důležité se chovat hygienicky vhodně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Samozřejmě posluchači se mohou ptát, připomínám telefon 221 553 777. Vy jako lékařka nebojíte se, že třeba teď bude obtížnější do těch lidí i v tom našem seriálu dostat taková ta pravidla, která se tu snažíme vždy citovat, to je hodně zeleniny, správný výběr masa, že se teď budou bát?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jak vy říkáte, dostat do lidí, já bych řekla, že do lidí nejde dostat vůbec nic, pokud nechtějí, tak prostě to neudělají. To znamená, do lidí ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ale teď, když budou chtít a řeknou si teď ne.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, klidně teď ne, klidně až se to vyřeší. Ale s těmi okurkami tedy konkrétně ta rada byla je oloupat a mít samozřejmě ty čisté ruce, protože bakterie se pohybují na povrchu v tomto případě. Ta druhá bakterie, která je podezřelá, je stafilokok. A ten rovněž vytváří toxiny. A ty toxiny tedy pronikají do jídla, takže tam potom je nebezpečné to jídlo celé. A tam je zase důležité mít vlastně správnou přípravu. Pravda je, že s toxiny je problém, že některé jsou tepelně stabilní. Ale tady bych chtěla zdůraznit jednu věc, kterou řekne každý mikrobiolog, že vždycky je důležitá odolnost hostitele a velikost dávky. Čili lidé, kteří jedí pravidelně pestrou stravu a nejedí nic na kila, na tuny, tak vlastně toho agens do sebe nemusí dostat takové množství. A samozřejmě víme, že bezpečnější je tedy lokální produkce. Takže já si myslím, být opatrní a spíš konzumovat zeleninu naší.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Meki Žbirka, udělali jsme radost i paní doktorce Kateřina Cajthamlové. Je to tak?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já ho miluju.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vy nám samozřejmě můžete dál volat, nebo vznést i dotaz k dnešnímu tématu obezita a střevní potíže. Na telefonu 221 553 777 v našem seriálu Hubněte zdravě. Jaké střevní potíže mohou přijít třeba při nevyváženém jídelníčku? Odhlédneme teď od těch problémů, které jsou aktuální, ale obecně.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, úplně nejčastější věc, kterou sdělují obézní, je zácpa. A je to způsobeno tím, že není dostatek tekutin a není dostatek vlákniny ve stravě, protože ta objemná vlákninou bohatá strava vlastně působí jako takový kartáč na střevo, podporuje peristaltiku, to střevo, peristaltika, to je střevní pohyb, vlastně takový práce svalů, které nejsou ovlivněné vůlí. Ano, já to tak ždímám, ale je to prostě to, co posunuje ten střevní obsah. Čili, pokud ten střevní obsah je bohatý na vlákninu, je tam dost tekutin, tak je to něco, co tu zácpu, vlastně dělá prevenci zácpě. Mně vždycky přijde legrační, že lidé, kteří nejedí ovoce, nejedí zeleninu a málo pijí, tak používají projímadla a vlastně snaží se to střevo nějakým způsobem donutit k tomu, k čemu by vůbec to střevo nutit nemuseli, kdyby tu stravu měli správnou. Další, co teda je prevencí zácpy, je pravidelné chození na stolici. Ono to zní legračně, ale ten defekační reflex, to znamená ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jak toho docílit, to si řeknu, teď půjdu ....

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ne, právě si nesmím říct, teď nemůžu jít. Protože v okamžiku, kdy já si budu říkat, teďko nemůžu, teď musím ještě dodělat tohle a támhle to a tohle to, tak to naše střevo to s námi vzdá a přestane nějakým způsobem teda signalizovat. A pak se ten defekační reflex musí tedy velmi složitě trénovat znovu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Možná se k tomu ještě vrátíme, nicméně teď máme asi telefonický dotaz, pěkné odpoledne přejeme z Regionu.

posluchač
--------------------
Pěkné odpoledne, já jsem se chtěl zeptat na tu skutečnost, kterou potvrdil německý státní biologický ústav, který kultivoval u těch nemocnejch podkmen, /nesrozumitelné/.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Pravděpodobně pokud vlastně zatím nemáme zdroj, tak je těžké říct, z čeho tahle ta konkrétní bakterie pochází.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
My jsme samozřejmě se nechtěli věnovat tomu, že bychom tady rozebírali, kde může být ten původ, to necháme odborníkům, kteří mají přímo ty možnosti to zjistit. Nicméně spíš poradit lidem, jak se chovat i v obecných případech, abychom předcházeli takovým průjmům. Tak jestli takhle to může stačit. Děkujeme za dotaz, mějte se pěkně. A telefon 221 553 777 je vám opět k dispozici, chcete-li položit otázku, která dnes souvisí tedy s tématem obezita a střevní potíže. My jsme se zastavili u té pravidelnosti nebo možná jsme to přerušili. Jak toho docílit tedy, dobře, řekneme si, nemůžeme zamezit tomu, abychom teď nešli, lze ještě něco jiného zvolit, abychom pomohli tomu pravidelnému režimu.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak je velmi dobré vlastně počítat s tím, že střevo může reagovat na naplnění žaludku. To znamená, pokud pravidelně jíme, tak vlastně se postupně pravidelně vyprazdňuje žaludek a pravidelně vyprazdňuje střevo. To, co bývá velký problém lidí, kteří drží nějakou dietu, je, že vlastně omezují množství potravy, nahrazují potravu vodou. A tam zase může docházet k tomu, že vznikají průjmy. U takovýchto průjmů vlastně, to se nejedná o žádný infekční průjem, to se jedná prostě jenom o tom, že není zase ve střevě dostatečné obsah, že je tam třeba jenom tekutina, že tam jsou třeba jenom nějaké ty prostředky na hubnutí a nic jiného. A tenhle ten vlastně průjem přechází s tím, jak lidé přejdou na normální stravu. Tady bych chtěla říct, že jsou potraviny, které brání průjmu a těmi potravinami, opět tedy zdůrazňuji, to se nejedná o infekční průjem, jakmile je průjem infekční, tak mu žádná strava vlastně nezabrání, tam je potřeba nějakým způsobem podporovat vlastní imunitní systém a případně dát léky na to agens, to znamená na tu bakterii. Na virové průjmy vlastně působí pouze podpůrné prostředky. Čili potraviny, které zabraňují průjmům, které jsou spíš funkčního typu, tak to jsou borůvky, mrkev a bývá to vlastně rýžový odvar. To znamená takový ten, babičky říkají šlem.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Poradíme i dál. Zkuste nám zavolat 221 553 777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a za mikrofonem i Patrik Rozehnal. Můžete se ocitnout v našem vysílání i vy se svým dotazem, když nám zavoláte na telefon 221 553 777. Když jsme tu tak hovořili o těch potravinách, o průjmech, o zácpě, slyšel jsem, že existuje i hubnutí průjmem, to byste si nedoporučila. 

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ten problém vlastně s některými hubnoucími je, že opravdu se přejídají. V tu chvíli potom mohou dostat různé léky, které jim například sníží vstřebávání tuků. A tam ten průjem je vlastně známkou toho, že ten člověk porušil tu doporučenou dietu. My jsme se tady o těch přípravcích už v minulosti bavili. Ony musí být v rukou lékaře. To znamená, nekupovat si je někde na Internetu. Tam potom mohou být velkým benefitem pro toho hubnoucího, protože opravdu to nadbytečné množství tuků mu vyvolá nepříjemný stav, který on se snaží tedy nemít, takže tohle to určitě, ten průjem je tam potom tedy známkou vztyčeného prstu, že teda něco porušil. Potom existují různé takzvané detoxikační diety, které se střevem velmi zabývají, to znamená různé výplachy střeva a různé průjmové směsi a prostě různé takové zvláštnosti.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
S tím jsem se také setkal, že prý tak jednou za půl roku by si člověk měl nechat udělat klystýr, je to pravda nebo ne?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Mně to trošku připomíná Švejka, jako hladovka a klystýr, jako léčba na všechny problémy. Moc se mi to nelíbí. Myslím si, že vlastně výplachy střev rovněž je léčebná metoda a měly by patřit do rukou lékaře. Tady bych chtěla varovat před přílišným drážděním střeva, protože střevo má samočistící schopnost zevnitř ven. A další věc, v okamžiku, kdy vlastně my porušujeme nějakým způsobem systematicky principy zdravé stravy, čili nejíme dost vlákninové stravy, nejíme pravidelně, nemáme dost tekutin a potom to jednou za čas chceme napravit tím, že to střevo teda vypláchneme nebo mu donutíme, aby mělo průjem, tak samozřejmě ten orgán na tohle to jednání není zvyklý a začne se tomu bránit buď tím, že se tam mohou vytvořit záněty střevní, mohou se vytvořit různé polypy, což je běžná věc vlastně u lidí, kteří to střevo dráždí zejména přemírou živočišných tuků. Další, co se může stát, že vzniknou výchlypky střevní stěny. To zase u pacientů se zácpou chronickou je častější, protože ten střevní obsah tam různě hnije. A narušuje vlastně správnou funkci toho střeva. Takže ve všech těchto případech už musí přijít potom gastroenterolog, který vlastně prohlédne to střevo, podívá se, jak ta sliznice funguje. U lidí, kteří třeba mají problémy s různými enzymy střevní stěny a jsou třeba, mají intoleranci různých složek stravy, tak je možné při tom koloskopickém vyšetření i vzít vzorek ze stěny střevní a vlastně přesně určit, proč ten člověk má třeba průjmy. To bývá velmi často při intoleranci laktozy a při té známé netoleranci na lepek. Tadyhle bych řekla, že problémů nebo lidí, kteří trpí těmito problémy, přibývá. A je to právě proto, že naše strava příliš moc kvalitní není a my se málo pohybujeme. Takže těch lidí, kteří mají větší či menší intolerance, přibývá. Myslím si, že při každém chronickém průjmu nebo při průjmu, který následuje dietu, by určitě bylo důležité lékaře navštívit.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Když je člověk obézní, znamená to, že přichází i určitý typ vylučování, že třeba víc ti lidé trpí tím průjmem nebo zácpou nebo to je stejné jako u lidí neobézních, štíhlých, ale souvisí to opravdu jen s tím jídelníčkem.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Nemusí to souviset. A spíš to opravdu souvisí s tím, jak se stravují. Pravda ovšem je, že například nádorová onemocnění střeva u obézních lidí bývají častější. Zase to ale víc souvisí s konzumací stravy příliš bohaté na živočišné tuky, nedostatečné množství vlákniny ve stravě, nepravidelnost v režimu, celkový špatný zdravotní stav, třeba i nějaké další onemocnění, které souvisí s metabolickým syndromem, což může být cukrovka, může to být vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak může to střevo poškodit spíš sekundárně, protože tam dochází k poruchám různým prokrvení toho střeva. Každopádně jednu věc jsme nezmínili a já bych ji zmínit chtěla. Stres. Říká se, střevo do duše okno, čili stres výrazným způsobem může působit průjmy u člověka. Takže člověk, který je třeba objektem šikany kvůli své nadváze nebo člověk, který se chronicky trápí nebo zase naopak má spoustu různých nepravidelností ve svém režimu ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Měl jsem spolužačku, která před každou zkouškou.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Ano, tak může mít vlastně ten imperativní průjem, to je takový ten, že buď je to průjem, který souvisí s rychlým vyprazdňováním žaludku, že se najíte a okamžitě musíte běžet na záchod. Nebo to může být průjem, který v podstatě neudržitelný, čili vy musíte okamžitě vyhledat zase toaletu, abyste teda neměli problém. Bývá to záležitost třeba dráždivého tračníku, který s tou psychikou souvisí. A u dalších třeba autoimunitních nebo různých jiných onemocnění střev se vlastně ten podíl psychiky rovněž pokládá za důležitý. Čili bych chtěla upozornit, že každý průjem a zejména ten, který je spojen s krvácením, to znamená s projevením krve ve stolici, se zvýšenou tělesnou teplotou nebo s nějakým hubnutím, tak patří poměrně velmi rychle k lékaři.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká paní doktorka Kateřina Cajthamlová. To byl dnešní díl Hubněte zdravě. Slíbíme si ještě příště, že naším tématem bude - co tě v mládí naučí, v dospělosti jako když překonáš.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Říká se, jako když utne, ale bohužel to není vždycky tak.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Možná utne ten špatný dnešek a začne ten nový, to probereme tedy příště. Pro dnešek vám přeji hezké, stále ještě jarní dny a těším se zase příští čtvrtek.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já také, děkuji a na shledanou.



Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio