Karel Šonka o léčbě poruch spánku

21. březen 2012

S vedoucím Centra pro poruchy spánku a bdění Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze prof. MUDr. Karlem Šonkou, DrSc. jsme mluvili o tom, jak pečovat o zdravý spánek.

Hovořili jsme o tom, jaké potíže obvykle lidé se spánkem mají. Probírali jsme příčiny jejich vzniku. Povídali jsme si o tom, jaký vliv má nedostatečný odpočinek na kvalitu života. A zmínili jsme zásady, které bychom měli dodržovat, když chceme pečovat o svůj zdravý spánek.

Velký zájem veřejnosti o zdraví a tendence ke zlepšování chování s ohledem na zdraví v laické veřejnosti kontrastují se znalostmi a hlavně postoji veřejnosti ke spánku. Mimo jiné dochází ke zkracování spánku (dospělí i děti 1-1,5 hod za 100 let). Lidé také často posunují svůj spánek do pozdější doby. Narůstá nepravidelnost denního režimu. Dochází i k prohlubování rozdílu trvání spánku mezi všedním a volným dnem. U lidí zároveň narůstá spotřeba stimulujících látek a spaní za nepříhodných podmínek.

Odpočinek a spánek zmizely ze vzorců „optimálního chování“ lidí. Přitom zkrácení spánku má prokázaný neblahý vliv na kardiovaskulární systém. Negativně působí i na metabolismus a na psychomotorickou výkonnost včetně schopnosti řídit motorová vozidla a správně se rozhodovat.

Z hlediska zdravotního stavu populace jsou nejdůležitější následující okruhy nemocí a patologických stavů: nespavost, spánková deprivace (zkrácení trvání spánku), poruchy dýchání související se spánkem (spánková apnoe), syndrom neklidných nohou, nadměrná denní spavost a parasomnie (např. náměsíčnost, porucha chování v REM spánku).

Pro veřejnost je každoročně organizován Světovou Asociací Spánkové Medicíny Světový den spánku (World Sleep Day). K této akci se každoročně připojuje Česká společnost pro výzkum spánku a spánkovou medicínu. Letos pořádá týden zdravého spánku. Bude probíhat od 2. do 6. dubna.

Spustit audio