Jiří Votruba o novinkách v léčbě astmatu

3. květen 2012

S vedoucím lékařem Centra plicní endoskopie Nemocnice Na Homolce MUDr. Jiřím Votrubou jsme si povídali o způsobech léčby astmatu.

Hovořili jsme o příčinách vzniku tohoto onemocnění. Povídali jsme si o problémech, se kterými se astmatici potýkají. Mluvili jsme i o způsobech první pomoci, které jim mohou jejich blízcí v případě silného záchvatu poskytnout. Probírali jsme také způsoby léčby tohoto onemocnění.

Astma je významným celosvětovým zdravotnickým problémem. V České republice jím trpí zhruba 800 tisíc lidí, z toho je v odborných ambulancích sledováno 350 až 400 tisíc. Odhaduje se, že pacientů s obtížně léčitelným astmatem je v zemi 20 až 30 tisíc.

Astma je onemocnění dýchacích cest, při kterém dochází k dlouhodobému zánětu sliznic v dýchacím ústrojí. Je charakterizováno dušností, pískoty na hrudi a kašlem, postupem času vede ke ztíženému dýchání až k dechové nedostatečnosti.

K léčbě těžkého průduškového astmatu (astma bronchiale) začali lékaři Nemocnice Na Homolce jako zatím na jediném pracovišti ve střední Evropě používat novou metodu, takzvanou bronchiální termoplastiku.

Pomocí speciálního katetru ohřívají sliznici v průduškách a oslabují tak jejich schopnost se smršťovat. Nemocný po léčbě pociťuje úlevu, protože právě smršťování (spasmus) průdušek je základem astmatu.

Nová metoda se provádí pomocí Aliar systému, který se skládá z tenkého drátu (katetru) s vysunutelným košíčkem na konci a zdroje energie. V celkové nebo lokální anestezii se zavede pacientovi do úst bronchoskop. Jde o tenkou ohebnou trubičku, která umožňuje vstup do dýchacích cest. Následně se skrz ní zasune katetr napojený na zdroj energie. Poté se aplikuje pomocí rozevřeného košíčku zhruba 10 minut kontrolovaná dávka tepelné energie na určité místo. Pak se košíček posune asi o 5 milimetrů a postup se opakuje.

Zákrok trvá zhruba hodinu a provádí se natřikrát ve dvoutýdenních rozestupech. Při každém výkonu je ošetřena jiná část dýchacích cest. Výsledkem je zeslabení vrstvy hladké svaloviny v dýchacích cestách, což jim v důsledku brání se nadměrně smršťovat při astmatickém záchvatu. Efekt léčby se projeví zhruba do měsíce po třetím výkonu.

Bronchiální termoplastika se k léčbě těžkého nebo špatně léčitelného astmatu používá již v řadě zemí, v Evropě však zatím jen ve Velké Británii. V ČR jde o pilotní projekt, který má posoudit účinnost a náklady v podmínkách českého zdravotnictví.

Spustit audio