Martin Šmakal: Vyléčíme dvě třetiny případů rakoviny prostaty

11. září 2012

S primářem Onkologického oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Martinem Šmakalem jsme hovořili o způsobech léčby rakoviny prostaty.

Mluvili jsme o tom, které skupiny mužů nejčastěji trpí tímto onemocněním. Povídali jsme si o rizikových faktorech vzniku nádorového onemocnění prostaty. Hovořili jsme o jeho projevech. Probírali jsme možnosti léčby a faktory, které rozhodují o její úspěšnosti.

Rakovina prostaty tvoří asi 4 procenta všech nádorových onemocnění. V České republice se vyskytuje zhruba 60 případů na 100 tisíc mužů. Počet případů tohoto onemocnění tak u nás vzrostl až o 70 procent ve srovnání se začátkem devadesátých let.

Nejvíce nemocných je ve věku mezi 70. až 80. rokem, přibývá ale i pacientů mladších. Rizikovým faktorem je i rasa. Nádorové onemocnění prostaty se téměř dvakrát častěji vyskytuje u černochů.

Může za to genetika i životospráva

Roli hrají samozřejmě i genetické faktory. Přímé příbuzenství prvního stupně s nemocným karcinomem prostaty (tedy syn nemocného otce) znamená poněkud vyšší riziko než v běžné populaci.

Škodlivá je i nezdravá životospráva s vysokým obsahem tuků, nedostatek pohybu a nadměrné užívání alkoholu.

K rizikovým faktorům patří také přenosná infekční onemocnění a míra sexuální aktivity.

K hlavním příznakům patří různé potíže při močení. Pacienti chodí na záchod v kratších intervalech a také častěji v noci nebo mohou naopak moč zadržovat a vymočení je pro ně náročné. Celkovými příznaky jako u jiných nádorových onemocnění je nechutenství, hubnutí, únava a celková slabost.

Způsob léčby závisí na povaze nádoru, věku nemocného, jeho celkovém stavu a přidružených jiných vážnějších onemocnění zvláště ve vyšším věku.

Reprízováno 9. července 2013.

Spustit audio