Jan Chlumský o životě s chronickou obstrukční plicní nemocí

20. listopad 2012

S pneumologem z Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze MUDr. Janem Chlumským, Ph.D. jsme hovořili o chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN).

Věnovali jsme se příčinám vzniku této choroby a jejím projevům. Mluvili jsme o rizicích tohoto onemocnění. Probírali jsme léčebné postupy, kterými je možné příznaky tohoto onemocnění mírnit. Zaměřili jsme se na prevenci této nemoci.

Chronická obstrukční plicní nemoc („kuřácké astma“) je chronické onemocnění projevující se dušností, kašlem, vykašláváním hlenů. Toto onemocnění značně zhoršuje kvalitu života, snižuje toleranci fyzické námahy. CHOPN už trpí čtvrt milionu Čechů.

Jde o pomalu postupující uzávěr dýchacích cest, který se ani při zanechání kouření plně nevrátí k normě. Hlavní příčinou tohoto zákeřného chronického onemocnění je kouření. CHOPN sdružuje zánět průdušek a rozedmu plic (emfyzém).

CHOPN má vliv i na další orgány

I když je CHOPN onemocnění plic, ovlivňuje i další orgány jako např. srdce, kosterních svalů nebo kostí. Pokud člověk s CHOPN přestane kouřit v době diagnózy, má velmi dobrou prognózu, že se mu onemocnění nebude tak rapidně zhoršovat a má šanci, že se jeho stav zlepší.

Logo

Je velmi složité ovlivnit onemocnění léčbou. CHOPN totiž patří mezi nevyléčitelné plicní nemoci. Existují pouze léky, které nemoc zpomalují nebo projevy nemoci utlumují. Lidé s CHOPN sice netrpí bolestmi, ale dušnost je pacienty zpravidla vnímána hůř než bolest. Každý rok v ČR zemře asi 1 700 lidí na CHOPN.

autoři: Alima Martinová , Webové stránky Kuřákova plíce
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.