Jan Hach o léčbě problémů s pohybovým aparátem

12. prosinec 2012

S primářem Ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Mělník MUDr. Janem Hachem jsme mluvili o potížích, které mají lidé s pohybovým aparátem.

Věnovali jsme se částem, v nichž mají lidé nejčastější problémy. Povídali jsme si o příčinách jejich vzniku. Probírali jsme způsoby jejich léčby. Diskutovali jsme i o prevenci problémů s pohybovým aparátem.

Problémy s pohybovým aparátem trápí velkou část české populace. Kloubní postižení je druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti a u osob nad 65 let představuje polovinu všech chronických onemocnění.

K pohybovému aparátu patří kosti, klouby a svaly. Onemocnění často postihují více složek systému najednou, méně často jsou postiženy izolovaně jednotlivé součásti pohybového aparátu.

Nejčastějším onemocněním je artróza

Onemocnění pohybového aparátu je celá řada. Jednou z nejčastějších je artróza, při které se naruší struktura kloubní chrupavky. Při artróze postupně dochází od ojedinělé bolesti až po bolestivou omezenou hybnost postižených kloubů.

Artróza se v poslední době netýká jen starších lidí, ale stále častěji postihuje i mladší jedince. Příčiny vzniku této nemoci jsou různé. Mimo jiné vzniká kvůli nezdravému životnímu stylu člověka, do kterého patří obezita, málo pohybu a nevyvážená strava.

Čekací lhůty na operace různých částí pohybového aparátu

V soukromé Nemocnici Mělník se na plánované operace bederní a krční páteře čeká jen dva měsíce. Řadí se tak k nemocnicím s nejkratší čekací dobou na tento typ zákroku. Dva měsíce se čeká i ve Fakultní nemocnici Plzeň a Nemocnici Na Homolce.

Většinu plánovaných operací absolvují pacienti v mělnickém zařízení do osmi týdnů, nejdelší čekací doby jsou na ortopedii. „Na náročnou výměnu kolenního nebo kyčelního klubu si pacient počká až půl roku,“ říká MUDr. Jan Hach. Ještě na jaře to přitom byly také jen dva měsíce, nemocnice ale zaznamenala letos další příliv pacientů, kteří potřebují vyměnit kyčli nebo koleno.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.