Lívia Večeřová: Bolest prsů často způsobují hormonální vlivy

17. leden 2013

S primářkou Radiodiagnostické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady MUDr. Lívií Večeřovou jsme hovořili o příčinách bolesti prsů.

Mastodynie je bolest nebo napětí prsů. Trápí převážně mladé ženy. Často ji prožívají před menstruačním cyklem. U některých z nich může přetrvávat ve větší či menší intenzitě i v průběhu celého cyklu.

Bolest se převážně vyskytuje v obou prsech, přičemž v jednom z nich bývá výraznější. Jedná se o nezánětlivé onemocnění ženského prsu. Způsobují ho hormonálními vlivy, které odpovídají asi za 70 % z celkového výskytu bolestí prsu.

Bolest prsů má řadu příčin

Bolest prsů rozdělujeme na cyklickou mastodynii, která se vyskytuje u mladších žen. Pokud je bolest oboustranná a souvisí s menstruačním cyklem, není nutné jí věnovat pozornost.

Digitální mamograf v mladoboleslavské nemocnici

Tento druh bolestí se zhoršuje vlivem stresu a nervozity. Některým ženám pomáhá omezení sodíku, kofeinu, celodenní nošení podprsenky. Doporučujeme zvýšit objem ovoce a zeleniny. Pokud trvá bolest pouze v jednom prsu a to i po ukončení období menstruace, je nezbytné navštívit lékaře.

Druhým typem je necyklická mastodynie, která se obvykle vyskytuje po 40. roce života v souvislostech se strukturálními změnami prsní žlázy koncem fertilního /plodného/ věku ženy.

Tyto tkáňové strukturální změny jsou sice oboustranné, ale bolest bývá u žen pociťována spíše jen na jedné straně, v určité části prsu a představuje asi čtvrtinu všech bolestivých stavů prsů. U těchto žen se mastodynie může vyskytovat i v souvislostech s dalším onemocněním. Příčinou mohu být metabolické potíže nebo infekce.

Může jít o rakovinu prsu

K dalším příčinám mastodynie patří diabetes mellitus, virové infekce nebo vysoká hladina cholesterolu. Nedostatek jodu může vést ke zvýšení citlivosti výstelky mlékovodů na účinek estrogenů, poranění žeber, onemocnění svalů a svalových úponů, záněty nervů, trauma prsu. Bolest může ale také zapříčinit cysta v prsu. Ve vzácných případech je příčinou rakovina prsu.

Mamografie

Trvalá a lokalizovaná bolest do určitého místa prsu může být jediný příznak karcinomu prsu. Tato bolest se vyskytuje v pěti procentech všech karcinomů prsu.

Z toho důvodu jsou sledovány i bezpříznakové ženy jedenkrát za dva roky jsou preventivní screeningovou mamografií, která je hrazená pojišťovnou od 45. roku věku ženy.

Jak bojovat s mastodynií

Léky, které od bolestí prsu uleví, jsou léky s obsahem paracetamolu, kyseliny acetylosalycilové, případně nesteroidní antiflogistika. Pomáhají také doplňky stravy s obsahem magnesia.

Úlevu od projevů premenstruačního syndromu přináší dlouhodobé užívání pupalkového oleje, Vitaminu E ve vyšších dávkách a užívání přípravků s výtěžky z rostlin.

autoři: Alima Martinová , Lívia Večeřová
Spustit audio