Jan Slabý: Výskyt refluxní choroby jícnu vzrostl o téměř 30 procent

15. březen 2013

S gastroenterologem a vedoucím lékařem Gastroenterologického centra Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Janem Slabým jsme mluvili o nejčastějších onemocněních trávicí soustavy.

Povídali jsme si o tom, jak se tato onemocnění projevují. Věnovali jsme se příčinám jejich vzniku. Zaměřili jsme se i na způsoby jejich léčby.

Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky tvoří téměř polovinu onemocnění trávicí soustavy refluxní choroba jícnu. Způsobuje ho výrazný zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu. Trpí jím u nás přes 71 tisíc lidí.

Mezi pacienty s touto chorobou jsou děti, osoby v produktivním věku i senioři. Od roku 2005 se zvýšil výskyt refluxní choroby jícnu v populaci o téměř 30 procent.

Trávicí soustava

Ulcerózní kolitidou trpí o pětinu více lidí než v roce 2005

Druhým nejčastějším onemocněním je ulcerózní kolitida. Jde o zánětlivé onemocnění způsobující vředy na sliznici tlustého střeva a konečníku. Rozšíření této choroby v populaci se od roku 2005 zvýšilo o 20 procent.

Ulcerózní kolitida bývá někdy zaměňována s Crohnovou nemocí. Jedná se o dvě podobné nejčastější formy takzvaných „nespecifických střevních zánětů“.

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění zažívacího traktu, které postihuje celou trávicí trubici od úst až po konečník. Tvoří 12 procent všech evidovaných gastroenterologických onemocnění. Z 10 tisíc obyvatel trpí Crohnovou nemocí 16,9 osob, což je od roku 2005 nárůst o 44 %.

Fibrózou a cirhózou jater trpí spíše muži

Další dvě onemocnění se na rozdíl od ostatních, která postihují téměř rovnoměrně muže i ženy, častěji vyskytují u mužů. Jsou převážně způsobena nadměrnou konzumací alkoholu. Jedná se o fibrózu i cirhózu jater.

Fibróza je stav předcházející cirhóze, při kterém dochází k zániku jaterních buněk a množení vaziva. Játra mají vysokou schopnost regenerace, ke které je však zapotřebí dostatek nepoškozených buněk a optimální podmínky k jejich množení a růstu.

Logo

V opačném případě přechází fibróza v nevratnou přestavbu jater a vzniká cirhóza. Pro fibrózu a cirhózu jater se v roce 2011 v gastroenterologických ambulancích léčilo téměř 15 tisíc osob, tedy 14,2 osob na 10 tisíc obyvatel. Tento podíl se během let příliš nemění.

Projevy onemocnění trávicí soustavy

Většina chorob trávicí soustavy se projevuje zažívacími potížemi. Patří k nim nadýmání, nechutenství, častý odchod plynů, zácpa či průjem. Může dojít i ke krvácení, především u zánětů a nádorových onemocnění.

Krvácení nemusí být patrné. Kvůli rozšířenému výskytu karcinomu tlustého střeva u nás je velice důležitá prevence ve formě testů na okultní krvácení a pravidelné vyšetřování při preventivních prohlídkách.

Reprízováno 1. srpna 2013.

autoři: Alima Martinová , ÚZIS
Spustit audio