Jan Chlumský: Spánková apnoe může způsobit infarkt, mrtvici nebo i cukrovku

20. březen 2013

S pneumologem z Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze MUDr. Janem Chlumským, Ph.D. jsme hovořili o poruchách dýchání ve spánku.

Syndrom spánkové apnoe je časté onemocnění. Trpí jím až 30 procent mužů mezi třicátým a šedesátým rokem věku. Evropská Respirační Společnost odhaduje, že tímto onemocněním trpí 4 procenta Evropanů.

Následkem spánkové apnoe bývá vyčerpání

Lékaři řadí toto onemocnění mezi poruchy spánku. Projevuje se poruchou dýchání v podobě zástavy dechu. Člověk se syndromem spánkové apnoe chrápe a také má krátké zástavy dechu, tzv. apnoické pauzy. Bývají delší než 10 sekund a může jich být víc než 10 za hodinu.

Surfujte a čtěte až do úplného vyčerpání

Kvůli nekvalitnímu spánku a odpočinku se takový člověk většinou budí ráno vyčerpaný. Může mít bolesti hlavy, suchost v ústech a krku, špatnou náladu s až depresivními stavy.

Během dne se cítí unavený, má poruchy koncentrace i myšlení. Mohou se u něho vyskytovat epizody usínání, hlavně při monotónní činnosti, což zvyšuje nebezpečí úrazů.

Na léčbu ventilátory si lidé špatně zvykají

Podle příčin se dělí syndrom spánkové apnoe na obstrukční, centrální nebo smíšený.

Špatný spánek

Léčba spočívá v používání ventilátorů. Zhruba polovina pacientů je ale netoleruje, neužívá nebo odmítá. Existují i klasické a laserové postupy, které zmenšují objem nebo odstraňují tkáň, která způsobuje uzavření dýchacích cest.

Pokud má člověk syndrom spánkové apnoe, zvyšuje se u něho riziko srdečního infarktu nebo mrtvice nejméně na dvojnásobek.

V závisloti na nekvalitním spánku probíhají v těle během spánku nepravidelné metabolické procesy a to může vést až k cukrovce.

Reprízováno 13. srpna 2013.

Spustit audio