Pavel Hanek: Pacienti jdou po laparoskopických operacích ledvin pátý den domů

10. duben 2013

S primářem Urologického oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Pavlem Hankem jsme si povídali o urologických operacích.

Mluvili jsme o nejčastějších urologických onemocněních. Věnovali jsme se příčinám jejich vzniku. Hovořili jsme i o karcinomu ledvin. Zaměřili jsme se na chirurgické způsoby léčby urologických onemocnění.

V České republice je vysoký výskyt karcinomu ledvin. Zatím není jasné, proč u nás onemocní ročně skoro třicet Čechů ze sta tisíc, zatímco v ostatních státech EU je to jen polovina. Podle statistik od roku 1975 vzrostl u nás počet pacientů o 270 procent.

Karcinom ledvin je dlouho bez příznaků

Nádorové onemocnění ledvin nemá dlouho žádné příznaky. Většinou ho lékaři objeví náhodou. Bývá to i důvodem toho, proč až čtyřicet procent pacientů odhalí nemoc ve fázi, kdy už není možná radikální léčba.

Laparoskopické lůžko

Různá onemocnění ledvin je mimo jiné možné léčit klasickým chirurgickým zákrokem nebo laparoskopicky. V Oblastní nemocnici Příbram zahájili laparoskopický urologický operační program už v roce 2010. Provádějí zde i laparoskopické odstranění ledviny postižené zhoubným bujením.

Výhody laparoskopických operací

Výhoda laparoskopie spočívá v menším řezu, který je pro pacienty šetrnější a méně bolestivý. V případě klasické operace ledvin může být jizva dlouhá dvacet až třicet centimetrů, u laparoskopie je přibližně šesticentimetrová. V průběhu zákroku dochází i k menší krevní ztrátě. Zároveň se významně zkracuje i doba pooperačního hojení.

Břicho po laparoskopickém zákroku

Kombinace ultrazvukové a bipolární energie zkracuje operace

Významnou pomocí při laparoskopických operacích je nový nástroj Thunderbeat. Jedná se o nástroj kombinující ultrazvukovou a bipolární energii zároveň.

Nástroj vyniká vysokou rychlostí řezu, účinnou kontrolou krvácejících cév a možností velmi jemné preparace tkání. Pro nemocné přináší použití nástroje především zkrácení operačního času a menší krevní ztráty.

Oblastní nemocnice Příbram je první oblastní nemocnicí, která začala používat tuto novou technologii. Techniku Thunderbeat má v ČR v současné době k dispozici pouze 8 nemocnic, zpravidla jde přitom o nemocnice fakultní.

Zdroj dat: Oblastní nemocnice Příbram

Spustit audio