Petr Čáp: Alergie se musí léčit včas, jinak vám může hrozit astma

2. květen 2013

S vedoucím lékařem polikliniky Nemocnice Na Homolce doc. MUDr. Petrem Čápem, Ph.D. jsme si povídali o léčbě alergie a astmatu.

Věnovali jsme se potížím, se kterými se potýkají lidé s alergií. Mluvili jsme o příčinách jejich vzniku. Zaměřili jsme se na moderní metodu léčby astmatu.

Projevy alergie řeší včasná léčba

K projevům pylové alergie patří kýchání, vodová rýma, svědění nosu, svědění a pálení očí, někdy i otoky očních víček, svědění a pálení nosohltanu a patra, svědění uší. Někteří pacienti mívají i kožní projevy. Silnější stupeň alergie se projevuje dýchacími obtížemi.

Lékaři alergikům radí, aby nečekali, až začnou kýchat a slzet. Léčbu léky je výhodnější zahájit asi týden před začátkem jejich pylové sezóny a užívat je pravidelně po celou dobu. Pokud už jsou léčeni alergenovou vakcínou, je pravděpodobné, že příznaky budou minimální a nebudou muset užívat pravidelně antihistaminikum.

Alergie může přejít v astma

U více než 40 procent alergiků dojde někdy během jejich života k rozvoji astma bronchiale. U pacientů, kteří se léčí alergenovými vakcínami se významně snižuje riziko vzniku astmatu a snižuje se riziko dalšího rozvoje alergického onemocnění.

Astma (ilustrační foto)

Astma je významným celosvětovým zdravotnickým problémem. V České republice jím trpí zhruba 800 tisíc lidí, z toho je v odborných ambulancích sledováno 350 až 400 tisíc. Odhaduje se, že pacientů s obtížně léčitelným astmatem je v zemi 20 až 30 tisíc.

Astma je onemocnění dýchacích cest, při kterém dochází k dlouhodobému zánětu sliznic v dýchacím ústrojí. Je charakterizováno dušností, pískoty na hrudi a kašlem, postupem času vede ke ztíženému dýchání až k dechové nedostatečnosti.

Zdroj informací: Nemocnice Na Homolce

Spustit audio