Petr Arenberger: Chraňte svou pokožku! Ve dne před sluncem, v noci před hmyzem

17. červen 2013

S přednostou Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady prof. MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA jsme hovořili o problémech s citlivou pokožkou v létě.

Zaměřili jsme se na to, proč mají někteří lidé citlivou pokožku. Povídali jsme se o potížích, které řeší se svou pokožkou v průběhu letního období. Věnovali jsme se tomu, s čím se v tomto směru potýkají dospělí a děti.

Ozónová vrstva se v průběhu posledních čtyřiceti let zmenšila o deset procent. Dopadá k nám tedy asi o dvacet procent víc nebezpečného UVB záření. Pobyt na slunci bez ochranného krému je tak velmi nebezpečný. Může způsobit i rakovinu kůže.

O vzniku melanomu se rozhoduje už v dětství

K nejznámějším nádorům patří maligní melanom, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především právě ultrafialové záření. Už rodiče rozhodují o tom, zda bude mít dítě v dospělosti, větší „šanci“ mít nádor nebo ne. Je to dáno nejen genetickou výbavou, ale i pobytem na sluníčku v útlém dětství.

Opalování, ilustrační foto

Vhodnou prevencí je ochrana pokožky před slunečním zářením a pravidelné kontroly u lékaře. Do rizikové skupiny patří lidé se světlou kůží, kteří mají pihy nebo mateřská znaménka. K rizikovým faktorům patří i výskyt kožního nádoru v rodině. Nebezpečné je spálení pokožky v dětství. Rizikové jsou pravidelné dovolené u jižních moří nebo blízko rovníku.

Ochrana při pobytu na slunci

Při pobytu na slunci, nejen při opalování, je tedy vhodné vždy používat kvalitní ochranný přípravek s vyšší hodnotou SPF (sun protect factor). Opalovací krém je nutné nanést na suchou a čistou kůži zhruba 30 minut předtím, než vyjdete na sluníčko. Při pobytu u vody je vhodné požít voděodolný krém, který je třeba po koupání znovu aplikovat.

pláž

Dále by se měl člověk před slunečním UV zářením chránit oděvem, pokrývkou hlavy a slunečnými brýlemi s UV filtrem. Velmi důležitá je ochrana malých dětí. Kojenci by neměli být vystaveni slunečným paprskům vůbec, děti do 3 let omezeně. Vždy by měly mít pokrývku hlavy, tričko a brýle.

Spustit audio